Turizam

Crna Gora i Katalonija uskoro potpisuju memorandum o saradnji!

1504nocturizmabarselonaok
P
omoćnica ministra održivog razvoja i turizma Željka Radak Kukavičić predvodila je delegaciju Crne Gore na konferenciji “Noć turizma – Barselona 2013” koja je održana 11. aprila, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva turizma.

Crna Gora i Katalonija uskoro potpisuju memorandum o saradnji!
Portal AnalitikaIzvor

"Noć Turizma - Barselona 2013" je konferencija- forum u organizaciji Sekretarijata za Turizam Vlade Katalonije i Edukatur-a. Delegacija ministarstva boravila je na poziv tri kompanije potpisnice sporazuma o zajedničkom nastupanju na tržištu Crne Gore GerkInartur, Edukatur i Libertas Grupe, sa ciljem unapređenja institucionalne saradanje između Crne Gore i Katalonije i povećanja učešća španskih i katalonskih preduzeća na tržištu Crne Gore. Konferenciji je prisustvovao ministar ekonomije i rada Katalonije Felip Puig“, precizirano je u saopštenju.

Radak Kukavičić je na konferenciji prezentovala Crnu Goru kao atraktivnu investicionu i turističku destinaciju. Turističku privredu Crne Gore predstavljao je Dragan Ivančević, predsjednik Odbora za turizam u Privrednoj komori Crne Gore.

„Predstavnici crnogorske delegacije tokom boravka u Barseloni održali su niz sastanaka kako sa predstavnicima katalonskih institucija tako i sa predstavnicima turističke privrede. Podatak da Kataloniju godišnje posjeti 25 miliona turista (15 miliona stranih) govori o značaju turizma za privredu ove destinacije. Delegacija Crne Gore sastala se sa Direktorom katalonske Agencije za turizam i investicije Havierom Espasom. Na sastanku je razgovarano o mogućnostima saradnje između Crne Gore i Katalonije u turizmu i drugim oblastima. Na sastanku su dogovoreni konkretni koraci u pravcu potpisivanja Memoranduma o saradnji kojim će se otvoriti vrata za razmjenu iskustva dvije destinacije, a Crnoj Gori će svakako iskustva Katalonije pomoći da efikasnije upravlja izazovima turističkog razvoja. Očekuje se da će potpisivanje Memoranduma inicirati realizaciju niza konkretnih projekata na planu privredne saradnje i podstaći investore iz Španije da ulažu kapital u razvoj turističkih kapaciteta u Crnoj Gori. Privlačenje stranih investitora, poznatih turističkih brendova da ulažu svoj kapital u projekte u Crnoj Gori od strateškog je značaja za našu zemlju i interes Crne Gore kao turističke destinacije“,  navedeno je u saopštenju.

Tokom boravka u Barseloni održani su sastanci i sa predsjednicima kompanija Edukatur,  GerkInartur i Libertas Grupe.

„Predstavnici ovih kompanija vide Crnu Goru kao buduću top turističku destinaciju u Evropi i procjenjuju da interesovanje katalonskih investitora za projekte u Crnoj Gori raste, te da je to šansa koju svakako Crna Gora treba iskoristiti. Na konferenciji je učestvovalo preko 300 delegata iz javnog i privatnog sektora u turizmu, uz prisustvo svih važnijih činilaca iz ove oblasti u Kataloniji i Španiji, turoperatora, hotelskih lanaca i investitora, koji su iskoristili ovu priliku da sumiraju rezultate iz prethodnog perioda i razgovaraju o budućim potencijalima za ulaganje i rast“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika