Politika

Brisel: Privremeno zatvoreno poglavlje 26- obrazovanje i kultura

1504stefanosaninook
C
rna Gora je danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu privremeno zatvorila poglavlje 26 - Obrazovanje i kultura, saopšteno je Portalu Analitika iz Vlade.

Brisel: Privremeno zatvoreno poglavlje 26- obrazovanje i kultura
Portal AnalitikaIzvor

Kako je precizirano, to poglavlje obuhvata najznačajnije programe poput Erasmus Mundus, Tempus i Mladi na djelu, kao i budući program Kreativna Evropa.

-Takvi programi su od suštinskog značaja za građane koji omogućavaju hiljadama Evropljana da studiraju i rade u inostranstvu svake godine, unapređujući kulturološku različitost, interkulturalni dijalog i učenje- navodi se u saopštenju Vlade.

Predstavnici Evropske unije (EU) su istakli da, u ovoj fazi, poglavlje ne zahtijeva dalje pregovore.

-EU smatra da, izuzetno, nijesu potrebna posebna mjerila za privremeno zatvaranje ovog poglavlja, imajući u vidu dobar nivo pripremljenosti Crne Gore u oblasti obrazovanja i kulture, kao i ograničeni opseg i poseban karakter obaveza koje proističu iz pravne tekovine u ovom poglavlju- obrazloženo je na konferenciji.

Naglašeno je da će posebnu pažnju posvetiti praćenju svih specifičnih pitanja istaknutih u zajedničkoj poziciji, u cilju jačanja kapaciteta crnogorske administracije i sposobnosti za upravljanje programima EU u toj oblasti.

-Praćenje napretka u usklađivanju sa pravnom tekovinom i njenom sprovođenju će se nastaviti tokom pregovora. Ukoliko bude potrebno, EU će se vratiti ovom Poglavlju u odgovarajućem trenutku- navodi se u saopštenju.

Direktor Generalne direkcije za proširenje Evropske unije Stefano Sanino ocijenio je da je privremeno zatvaranje poglavlja 26 napredak u pregovorima koji treba da utiče na sve društvene aktere u jačanju institucija.

-Važno je napomenuti da zatvaranjem ovog poglavlja ulazimo u brži ritam pregovaranja. Posao koji je urađen u oblastima koja se tiču poglavlja 23. i 24. dozvoljava nam da otvorimo još nekoliko poglavlja u narednim mjesecima- kazao je Sanino novinarima u Briselu.

Sanino smatra da je važno učešće civilnog društva u pregovorima, gdje je Crna Gora, napravila presedan.

-Ovo pokazuje profesionalizam pregovaračakog tima. Ubijeđeni smo da možete brzo napredovati i jednom kada otvorimo poglavlja 23 i 24, može se paralelno nastaviti i ostatak procesa- zaključio je Sanino.

Stalni predstavnik Irske u EU, Montgomeri Rori je predvodio Delegaciju Unije, dok je ambasador Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Crne Gore u EU, predvodio delegaciju Crne Gore.

Sljedeća Međuvladina konferencija na ministarskom nivou, u cilju nastavka procesa, planirana je u junu.

Crna Gora je u decembru privremeno zatvorila pregovaračko poglavlje 25. koje se odnosi na nauku i istraživanje.

Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU očekuje 35 pregovaračkih poglavlja.

Portal Analitika