Politika

DIK: Odbačeno 16 prigovora Lekićevog izbornog štaba, jedan nedozvoljen

dik0804ok
D
ržavna izborna komisija odbila je danas svih 16 prigovora izbornog štaba kandidata za predsjednika Crne Gore Miodraga Lekića, a jedan je odbacila kao nedozvoljen.

DIK: Odbačeno 16 prigovora Lekićevog izbornog štaba, jedan nedozvoljen
Portal AnalitikaIzvor

Sekretar DIK-a iz redova SNP-a Milisav Ćorić potvrdio je za Portal Analitika da su za prihvatanje prigovora izbornog štaba Miodraga Lekića glasali svih pet predstavnika opozicije - dva iz redova SNP-a, po jedan iz Nove srpske demokratije i Pozitivne kao i opounomoćeni Lekićev predstavnik.

Protiv su bili sedam članova komisije iz redova DPS-a i SDP-a, kao i opunomoćeni predstavnik Filipa Vujanovića.

Na sajtu DIK-a saopšteno je da je uloženo ukupno 17 prigovora  i to na 28 rješenja Izborne komisije glavnog grada Podgorice, dva rješenja OIK Kolašin, tri rješenja OIK Kotor, po jedno rješenje Izborne komisije Prijestonice Cetinje i opštinskih izbornih komisija Nikšić, Ulcinj, Bijelo Polje, Budva, Mojkovac, Bar, Rožaje, Plav i Berane.

DIK je, kako je saopšteno, odbacio i prigovor na rješenje Izborne komisije Glavnog Grada o poništenju rezultata izbora na biračkom mjestu 117, 117 A i 126 u Podgorici, tako da će se izbori ponoviti na ovim biračkim mjestima.

Izborni štab Miodraga Lekića podnio je juče prigovore Državnoj izbornoj komisiji i zatražio da se ponište izbori za predsjednika na svim biračkim mjestima u Crnoj Gori gdje je obavljeno glasanje putem pisma.

Iz Lekićevog štaba podnijeli su prigovore na rad izbornih komisija u Podgorici, Bijelom Polju, Beranama, Kolašinu, Mojkovcu, Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Nikšiću, Cetinju, Plavu i Rožajama. Opštinske izborne komisije odbile su ranije sve prigovore izbornog štaba Lekića, navodeći da su neosnovani.

Na predsjedničkim izborima 7. aprila putem pisma je glasalo 11.706 glasača, na 1.122 biračka mjesta od ukupno njih 1.169.

Kako su u obrazloženju dostavljenom Portalu Analitika objasnili iz Lekićevog štaba, prigovore ''su podnijeli zbog bitih povreda biračkih prava, izbornog postupka, Pravila o radu biračkih odbora, Pravila o glasanju putem pisma, zbog radnji i propusta u radu izbornih komisija kao i zbog netačno utvrđenih rezultata glasanja''.

Portal Analitika