Svijet

Maduro novi predsjednik Venecuele, Kapriles ne priznaje rezultate

okmaduro
K
andidat vladajuće partije Nikolas Maduro odnio je tijesnu pobedu na predsedničkim izborima u Venecueli nad protivkandidatom Enrikeom Kaprilesom, saopštila je danas izborna komisija, a Kapriles ne priznaje rezultate.

Maduro novi predsjednik Venecuele, Kapriles ne priznaje rezultate
Portal AnalitikaIzvor

Maduro je osvojio 51 odsto glasova dok je Kapriles osvojio 49 odsto, navela je agencija AP dok agencija Rojters prenosi da je Maduro osvojio 50.7, a Kapriles 49.1 odsto glasova birača.

Zvaničnici su rekli da je Maduro pobijedio Kaprilesa sa razlikom od oko 300.000 glasova. Opozicioni lider, Kapriles, odbio je da prihvati Madurovu tijesnu pobedu i zatražio je ponovno brojanje glasova.

- Imamo različite rezultate - istakao je Kapriles u obraćanju naciji nešto poslije ponoći, ukazujući na hiljade neregularnosti tokom glasanja.

okkapriles
Gospodine Maduro, ako ste bili ranije nelegitimni, sada ste to još više - rekao je Kapriles, prenijela je agencija Rojters.

Kapriles je juče upozorio da postoji plan da se izmijeni izborna volja.

- Skrenuli smo pažnju u zemlji i u svetu na nameru da se promeni izborna volja glasača - napisao je kapriles na svom tviter nalogu pošto su juče otvorena birališta, prenijela je agencija AFP.

Nedavno preminuli venecuelanski lider Ugo Čaves lično je izabrao za svog političkog nasljednika Madura.

Čaves je umro 5. marta posle dvogodišnje borbe sa rakom, posle cega je usledila kratkotrajna predizborna kampanja.

Pobjednik predsedničkih izbora trebalo bi da položi zakletvu 19. aprila, a mandat će mu trajati do januara 2019. godine, pošto treba da završi mandat koji je Čaves trebalo da započne u januaru.

 

 

Portal Analitika