Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Region

Tajna projekta “Skoplje 2014”

1504makedonijaPOCETNA
P
ostavljanje više od 40 spomenika i skulptura u Skoplju - za samo jednu noć - je svetski rekord koji su ovih dana postavile vlasti u Makedoniji! Teško da će se naći još neka država u svetu koja je ovako temeljito obuzeta spomenicima. Rekord je postavljen, ali ga vlasti u Skoplju, koje ne propuštaju priliku da se hvale uspesima u svetu, ne pominju.

Tajna projekta “Skoplje 2014”
Portal AnalitikaIzvor

 

(Iz Skoplja specijalno za Portal Analitika)

 

Samo za jednu noć u najstrožem centru Skoplja postavljeno je 42 spomenika i statua. Uz najstrožu konspiraciju i pod okriljem mraka, na postolja je postavljeno pet spomenika, od kojih je svaki težak po više desetina tona. Na novoizgrađene mostove preko Vardara i na otvorenom prostoru postavljeno je još 37 bronzanih statua. Postignut je, van svake sumnje, jedinstven svetski rekord u brzom raspoređivanju spomenika na kvadratni metar.

Vlada u Makedoniji i vlasti u Skopju, koji su šire u svetu već dobro poznati kao ljubitelji spomenika, antike i baroka, ovaj put su daleko nadmašile sebe. Pod okriljem noći izvršena je masovna mobilizacija ljudststva i mehanizacije za ovako obiman i nesvakodnevan poduhvat. Teško je poverovati da će vlasti u nekoj drugoj državi biti toliko opsednuti spomenicima. Još manje da će ih u takvom broju postaviti - za jednu noć.

 

Pozadina projekta: Spomenici i statue koji su rasporedjeni u blic-krig operaciji deo su kontroverznog projekta “Skoplje 2014”.

Njegovom realizacijom, koja je počela pre tri godine, sasvim je izmenjen izgled grada. Centar Skoplja je promenjen do te mere da ga jedva prepoznaju i njegovi stanovnici. Najogorčeniji protivnici projekta u širokom krugu zaobilaze gradski trg koji je nekad bio omiljeno šetalište građana Skoplja.

1504almakedonski

Dominantno mesto u projektu je spomenik Aleksandru Velikom, visok oko 30 metara, postavljen u sred centralnog gradskog trga. Oko njega ima još najmanje osam spomenika, teško ih je sve pobrojati, a najavljeni su i novi. Ukoliko tvorci i pokrovitelji projekta nastave da ovom brzinom raspoređu spomenike, ljudi će jedva moći da se mimoilaze nekad prostranim trgom i njegovim okolnim ulicama.

Sastavni deo projekta su Trijumfalna kapija, crkva, pozorište, administrativne zgrade i muzeji, a svi redom su izgrađeni u konfuznoj mešavini stilova. Tvorci projekta opsednuti su, ko zna zašto, barokom te menjaju fasade građevina na rubu gradskog trga. Među prvima je otvoren Muzej revolucionarne borbe vladajuće partije VMRO, u okviru koga je smešten i Muzej posvećen žrtvama komunizma. Izgrađena su i dva nova mosta na kojima, kako i na novim građevinama ima sijaset statua. Postavljeno je sigurno stotinu spomenika i statua. Tačan broj znaju samo autori projekta, ako i oni, posle postavljanja svetskog rekorda, nisu izgubili računicu.

 

Kazna: Javnost u Makedoniji projekat “Skopje 2014” priprisuje premijeru i lideru vladajuiće VMRO DPMNE Nikoli Grujevskom koji - izjavu da podržava projekat – nije demantovao. Do završetka projekta ima još godinu dana, ali su njegovi tvorci s razlogom požurili i preko noći (7 na 8 april) od nedelje na ponedeljak, postavili preko 40 spomenika i skulptura. Bila je to munjevita reakcija na rezultate lokalnih izbora na kojima je partija VMRO DPMNE izgubila vlast u opštini Skoplje Centar, preko koje su donošene odluke i finansirana izgradnja projekta.

1504gruevskiGrađani Centra, najurbanije opštine u Skoplju, u oba kruga glasanja, jasno su se opredelili za kandidate opozicije. Odlučno su se usprotivili megalomanskom i rasipničkom projektu, koji ne samo što je izmenio i nagrdio grad, već izaziva i otvoreni podsmeh i ironične komentare u svetu. Ishod glasanja u opštini Centar potvrdio je nezvanične ankete da projekat “Skopje 2014”, zbog megalomanskih razmera koje poprima, naglo gubi podršku građana Makedonije koji ukazuju da se već “preteralo sa spomenicima”.

Opozicona koalicija sada ima većinu u savetu Opštine Centar, a novi gradonačalnik, liberal Andrej Žernovski, u kampanji je najavio da će zaustaviti dalju realizaciju projekta. Upravo zbog toga građani Centra na postavljanje spomenika i statua preko noći, gledaju kao na kaznu zbog “neposlušnosti” na lokalnim izborima. Građani Centra su ogorčeni, a javnost u Makedoniji je zbunjena ovakvim postupkom. Svi su zatečeni megalomanskim razmerama ovog projekta, koje sada izlaze na svetlo dana. Ako je odjednom postavljeno preko 40 spomenika, koliko će ih još biti do kraja?

Od pet novih spomenika samo dve ličnosti su šire poznate iz prošlosti. Ostali su manje poznati i deo su projekta kojim aktuelna vlast kroz spomenike piše novu “svoju” istoriju Makedonije, počev od antičkih vremena. Prisvaja se Aleksandar Veliki, traže i nalaze antički koreni Makedonaca, a kroz spomenike i statue veličaju ličnosti koje su u novijoj istoriji imale, ako ne negativnu, ono sigurno kontroverznu ulogu.

 

Zabrinutost vlasti: Brzo razmeštanje spomenika pokazalo je i rešenost tvoraca da svoj projekat sprovedu do kraja i po svaku cenu.

1504konjiS razlogom, jer - kada se saberu svi spomenici i građevine – projekat “Skoplje 2014” svodi se na jedinstven spomenik koji je vlast gradila sebi kako bi obeležila “svoju epohu”. Kreatori projekta pokazuju i jasne znake zabrinutosti, jer je opozicija preuzela Opštinu Centar glavno “uporište” za realizaciju ovog projekta. Nije nimalno slučajno što je tajna operacija počela odmah pošto su bili poznati rezultati lokalnih izbora. Valjalo je postaviti sve te silne statue i spomenike, pre nego što opozicija pokuša da zamrzne projekat, makar i privremeno.

Udarničkim postavljenjem spomenika vlasti su preduhitrile opoziciju, ali time nisu ni izdaleka otklonili razloge za zabrinutost. Opoziciona vlast u Opštini Centar neminovno će otvoriti dosije projekta i tražiti odgovore na pitanja koja su za autore u najmanju ruku neprijatna. Ključna su dva. Prvo, ko je inicijator i tvorac, projekta, kako su i na kom nivou donošene odluke o gradnji spomenika, zgrada i drugih objekata. Drugo i još važnije pitanje, koje se često postavljalo, a nikad nije bilo odgovora je – koliko košta projekat “Skopje 2014” i kako je finansiran?

 

Rasipništvo u vremenu krize: Najstrože čuvana državna tajna u Makedoniji je koliko je do sada potošeno para za projekt “Skoplje 2014” i koliko će koštati do kraja? Novinari koji su pokušali da istraže i odgonetnu ovu tajnu posredno su, sabirajući tendere koji su raspisivani za ovaj projekat, došli do cifre od oko 300 miliona eura. To je ogroman iznos, koji višestruko nadmašuje početne najave, na koje su autori projekta već odavno zaboravili.

1504bronzanispomeniciCifra od 300 miliona eura je ogromna, ali su novinari i anlitičari koji prate ovaj projekat mišljenja su da nije realna. Prema slobodnoj proceni do sada je utrošeno oko 500 miliona eura. Procena je bazirana na činjenici da nisu objavljeni tenderi za sve objekte, te da je već uhodana praksa da se za svaki objekat, naknado zaključuje najmanje jedan, a po pravilu više aneksa ugovora, kojima se višestruko povećava vrednost objekta.

Bez obzira da li “Skopje 2014” košta 300 ili 500 miliona eura, jasno je da su u ovaj projekat neracionalno i nepotrebno utrošene ogromne svote novca. Tim više što se projekt gradi u vreme kada je Makedonija u anketi Londonskog “Ekonomista” proglašena liderom siromaštva, između 92 države, koliko je analizirano. Stopa nezaposlenosti je konstantno preko 30 %, a približno toliki procenat stanovnika živi u siromaštvu. To su oficijelni statistički podaci, realno stopa siromaštva je znatno veća.

U takvim uslovima tvorci projekta „Skoplje 2014“ gradili su i grade spomenike, administrativne zgrade i druge propratne objekte, a da za to nisu pitali građane. Da su pitali da li pare iz budžeta treba ulagati u razvojne i projekte koji mogu da doprinesu smanjivanju siromaštva i nezaposlenosti, ili u megalomanski projekat „Skopje 2014“ - sigurno bi ostali bez spomenika.

Promena lokalne vlasti u Opštini Centar svakako će uticati na „Skopje 2014“, a to očekuju i njegovi autori pa su zato odmah reagovali masovnim raspoređivanjem skluptura. Opozicija će sigurno tražiti odgovore na mnoga neprijatna pitanja. Teško je verovati da će projekt biti prekinut, jer su njegovi nosioci i kreatori očigledno pokazali da su rešeni da ga sprovedu do kraja i po svaku cenu. Svetski rekord u brzom raspoređivanju spomenika su već osvojili. Na redu je prvo mesto po broju novoizgrađenih spomenika na kvadatni metar i po glavi stanovnika.

 

Risto POPOVSKI

 

Portal Analitika