Svijet

Margaret Tačer dobija muzej u Londonu?

1404margaretT
P
oštovaoci bivše britanske premijerke Margaret Tačer planiraju da u Londonu otvore novi muzej i biblioteku kojima bi odali počast njenom političkom nasljeđu i uobličili budućnost konzervativne politike, prenose agencije.

Margaret Tačer dobija muzej u Londonu?
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju fonda za realizaciju tog projekta se navodi da je cilj te grupe poštovaoca Margaret Tačer da prikupe 15 miliona funti (18 miliona eura) za izgradnju institucije u kojoj će posjetioci moći da vide predmete poput čuvenih torbica Tačerove, kao i njenih plavih kostima, koji su bili njen zaštitni znak.

Margaret Tačer, dosad jedina žena na mjestu premijera Velike Britanije, na vlasti je bila između 1979. i 1990. godine, a umrla je u ponedjeljak 8. aprila u 87. godini u hotelu "Ric" u Londonu od posljedica moždanog udara.

Plan za izgradnju biblioteke u čast Tačerove se temelji na postojećoj Predsjedničkoj fondaciji i biblioteci "Ronald Regan" u Kaliforniji, u kojoj se nalaze milioni dokumenata, fotografija i artefakata iz vremena vladavine bivšeg predsjednika SAD Regana.

"Muzej i biblioteka će biti mjesto u kojem će naučnici, studenti i turisti moći da nauče nešto novo o upečatljivom životu, jedinstvenim postignućima i ključnim vrijednostima Margaret Tačer", izjavio je predsjednik fonda za realizaciju projekta, Ben Eliot.

Smrt "Gvozdene lejdi", čija je sahrana zakazana za 17. april, podstakla je oštru debatu oko njenog političkog nasljeđa.

Dok jedni tvrde da je ona doprinijela okončanju Hladnog rata i spasila britansku privredu nakon višegodišnjeg slabljenja, kritičari je optužuju da su njene radikalne reforme za što slobodnije tržište rezultirale gubitkom miliona radnih mjesta.

 

Portal Analitika