Politika

RADONJIĆ: Vaninstitucionalno djelovanje je juriš na državu

1404RadonjicR
P
rofesor dr Radovan Radonjić je u emisiji Okvir na TVCG kazao da ne vjeruje da je čitava Evropska posmatračka misija sa raznih adresa, korumpirana do mjere da bi išla na ruku nečemu što je izlazak iz okvira podnošljivog, u zakonskom, političkom, etičkom i bilo kom drugom smislu i dodao da je vaninstitucionalno djelovanje juriš na državu.

RADONJIĆ: Vaninstitucionalno djelovanje je juriš na državu
Portal AnalitikaIzvor

- Moguće je da je u svemu ovome što se dešavalo bilo problema. Prema ocjenama ovih ljudi, proizilazi da to nijesu problemi koji nijesu i drugdje prisutni - dakle, gotovo ništa neuobičajeno. Ali, bilo bi neuobičajeno ako bi se rješavanje problema nastavilo na način kojeg danas više u Evropi nigdje nema. Jer, ako jeste za demokratiju, tada prosto morate trpjeti diktaturu njene procedure i pravila koja podrazumijeva. Ako jeste za državu, tada vi u toj državi, preko njenih institucija, morate rješavati stvari. Drugog puta nema. Oni kažu, sudski proces do Ustavnog suda - neka ide, zašto ne?! Niko to ne može osporiti i nema pravo. Ali, niko nema pravo van toga i mimo toga da ide, jer to je onda nešto drugo, to je juriš na državu - kazao je Radonjić i dodao:

- To onda više nije mijenjanje odnosa u njoj, nego razbijanje države, i vjerujem da ovi tonovi ako su tačni, koji sada provijavaju - ne bude li izborna komisija odlučila kako mi mislimo, mi idemo - upravo, idu mimo ovoga, dakle, idu mimo Evrope, mimo uobičajenih demokratskih standarda u svijetu i to ne bi bilo dobro. Ne bi bilo dobro ni za koga, ni pojedinačno ni kolektivno, i ne bi bilo dobro za Crnu Goru, i ne bi onaj ko misli da će na taj način da nešto napravi - ništa napravio. To su te varke.

Radonjić je istakao da je imao neposredno iskustvo iz mijenjanja vlasti od prije više od dvadeset godina.

- Kažem, imam jedno dobro, neposredno iskustvo iz mijenjanja vlasti, na taj način, od prije dvadeset i nešto godina i nijesam ga posmatrao ni iz prikrajka, ni iz pozicije nekoga ko nije bio uključen u te procese, ko nije mogao da ih prati. Bio sam u samoj žiži zbivanja. Jednog dana prizivan, u pjesmama pjevan, da bih drugog dana - bio izdajnik zato što nijesam prihvatio neke logike i političke filozofije koje su odudarale, ne samo od mojih uvjerenja, nego pokazalo se - od zdrave pameti, i koje su one koji su ih slijedili, doveli onamo đe su - u ćorsokak. Tako da su oni pravi gubitnici. Treba vidjeti kuda to vodi, jer nijesmo bez iskustava te vrste. Neki od ljudi, koji su danas na političkoj sceni na obje strane, prošli su kroz taj proces. Oba su predsjednička kandidata bili prisutni u tom procesu i napravili u njemu lijepe političke karijere. Ja sam to što sam imao, sve izgubio u tom procesu. Ali me to nije pokolebalo u uvjerenju, da kao građanin, branim demokratske principe, branim pravo da Crnogorci, do svih stvari za koje su zainteresovani, dolaze na demokratski način, mirno, sporazumno, tražeći najbolja rješenja, umjesto sukobima - pojasnio je Radonjić i dodao:

- Naravno da protest nije zabranjen. Ali, pitanje je na - čemu se temelji? Ako protest organizujete na valjanim razlozima, tada on jeste preporučljivo demokratsko sredstvo kojim treba ispraviti greške. Ali ako toga nemate, čemu onda protest? Koja mu je svrha? Koji je racio tog protesta i đe on, u krajnjoj liniji, vodi? To su pitanja na koja organizatori treba prethodno da odgovore, prije nego počnu, jer krupan je to potez. Ne treba potcjenjivati demokratsku svijest i volju građana u Crnoj Gori i ne treba je previše izazivati - zaključio je Radonjić.

 

Portal Analitika