Svijet

Švajcarska protiv razmjene poreskih informacija sa EU

1404uliM
Š
vajcarska nema potrebe da razmatra uvođenje automatske razmjene informacija sa poreskim vlastima EU, budući da nije članica Unije, izjavio je danas švajcarski predsjednik Uli Maurer u intervjuu listu "Matan dimanš".

Švajcarska protiv razmjene poreskih informacija sa EU
Portal AnalitikaIzvor

Švajcarska i Austrija su se u posljednje vrijeme našle pod povećanim pritiskom Unije da odustanu od tajnosti bankarskih podataka, nakon što je Luksemburg pristao na to da od 2015. počne da otkriva informacije o klijentima iz EU. Unija želi da to postane standard kako bi stala na kraj utaji poreza.

Na pitanje da li Švajcarska i dalje ima izbora po tom pitanju, Maurer je odgovorio - "Naravno. Ovo je opasan trenutak za Švajcarsku, ali za razliku od Luksemburga, mi nijesmo članica EU, a pored toga poštujemo standarde Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Nema potrebe da sada mijenjamo svoju strategiju".

Iako je švajcarska ministarka finansija Evelin Vidmer-Šlimf u nekoliko intervjua ovog vikenda ukazala na to da će njena zemlja možda morati da razmotri ideju automatske razmjene infomacija ukoliko želi da okonča svoj spor sa EU u vezi utaje poreza, predsjednik Maurer je istakao da bi samo unutrašnji pritisci mogli da navedu Švajcarsku da razmotri svoju politiku.

"Mi smo već učinili nekoliko ustupaka. Posljednji se odnosi na sporazum koji smo potpisali sa SAD", rekao je Maurer, što se odnosi na dogovor prema kojem američki poreski obveznici koji imaju račune u Švajcarskoj neće izmaći fiskalnim obavezama u SAD.

Predsjednik Švajcarske je dodao da tajnovitost bankarskih podataka više nema istu važnost koju je imala ranije, budući da politička stabilnost i kredibilnost takođe predstavljaju značajne razloge koji navode klijente da otvaraju račune u švajcarskim bankama.

 

Portal Analitika