Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • MUP: Utvrđene nepravilnosti ne utiču na pravilnost postupka koji je prethodio promjenama u biračkom spisku

MUP: Utvrđene nepravilnosti ne utiču na pravilnost postupka koji je prethodio promjenama u biračkom spisku

1404iybori
U
saopštenju MUP-a dostavljenom Portalu Analitika se ističe da je Upravna inspekcija sve dospjele zahtjeve razvrstala po opštinama u kojima se vode birački spiskovi. U periodu od 4. do 12. aprila 2013.godine, urađena je neposredna kontrola u Glavnom gradu Podgorici, Nikšiću i Beranama i o tome sačinjeni zapisnici.

MUP: Utvrđene nepravilnosti ne utiču na pravilnost postupka koji je prethodio promjenama u biračkom spisku
Portal AnalitikaIzvor

U Nikšiću, ukupno je kontrolisano 573 zahtjeva. Nije bilo utvrđenih nepravilnosti, a podnosiocu predstavke su dostavljene kopije svih zapisnika, navodi se u saopštenju MUP-a.

- Povodom dezinformacija pojedinih medija i dijela javnosti o predstavkama za pokretanje kontrole vođenja biračkih spiskova, koje je podnio predsjednički kandidat Miodrag Lekić, Upravna inspekcija želi da javnost upozna sa činjenicama. Pozivamo podnosioca inicijative da, kod nadležnih organa u jedinicama lokalne samuprave u kojima je završena kontrola, izvrši uvid u birački spisak i službenu dokumentaciju na osnovu koje su rađene promjene, kao i u dokumentaciju sa kojom raspolaže Upravna inspekcija, kako bi se uvjerio u zakonitost postupka nadzora i utvrđeno činjenično stanje - kaže se u saopštenju MUP-a i dodaje se:

- Postupajući po predstavkama za pokretanje inspekcijske kontrole vođenja biračkih spiskova, koje je podnio predsjednički kandidat Miodrag Lekić, Upravna inspekcija je sve dospjele zahtjeve razvrstala po opštinama u kojima se vode birački spiskovi.

U periodu od 4. do 12. aprila 2013.godine, urađena je neposredna kontrola u Glavnom gradu Podgorici, Nikšiću i Beranama i o tome sačinjeni zapisnici. U Nikšiću, ukupno je kontrolisano 573 zahtjeva. Nije bilo utvrđenih nepravilnosti, a podnosiocu predstavke su dostavljene kopije svih zapisnika.

Iz MUP-a ističu da utvrđene nepravilnosti u Podgorici nijesu mogle uticati na pravilnost postupka koji je prethodio donošenju rješenja, na osnovu kojeg su vršene promjene u biračkom spisku.

- U Glavnom gradu Podgorici, do 12. aprila 2013. godine, završeno je 900 zahtjeva, po kojima su sačinjeni zapisnici o izvršenoj kontroli, a njihove kopije dostavljene su subjektu nadzora i podnosiocu predstavke. Utvrđene su nepravilnosti u pogledu primjene propisa kojima se uređuje kancelarijsko poslovanje (elektronske evidencije). Na to je ukazano subjektu nadzora i naloženo uspostavljanje evidencija u skladu sa propisima. Naglašavamo da utvrđene nepravilnosti nijesu od uticaja na pravilnost postupka koji je prethodio donošenju rješenja na osnovu kojih su vršene promjene u biračkom spisku. U Glavnom gradu Podgorici, u toku je kontrola za još oko 300 zahtjeva.

U opštini Berane obavljena je inspekcijska kontrola za 595 zahtjeva, o čemu će se u toku naredne nedjelje sačiniti zapisnici i dostaviti podnosiocu zahtjeva. U toj opštini utvrđena je jedna nepravilnost koja se odnosi na upis jednog umrlog lica u birački spisak, koja je otklonjena 12. aprila 2013. godine.

U namjeri da se inspekcijskim nadzorom obuhvate sve jedinice lokalne samouprave i da se postupi po svim zahtjevima, svih 6 upravnih inspektora, koliko ih je zaposleno u Odsjeku za inspekcijski nadzor, organizovana su u dva radna tima. Pripremljen je Plan za kontrole kojim je, za narednu nedjelju, predvidjeno okončanje inspekcijskog nadzora u Glavnom gradu Podgorica i početak inspekcijske kontrole u Baru i Bijelom Polju. O rezultatima kontrola u tim opštinama podnosilac zahtjeva i javnost biće blagovremeno obaviješteni - kaže se na kraju saopštenja.

 

Portal Analitika