Politika

Đurović: Ešton neće imati pitanja koja traže isključive odgovore

djurovicgordana
J
oš nije zvanično potvrđen dolazak visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton u Podgoricu. Ipak, prema ranijim najavama to će se gotovo sigurno desiti sjutra. Premijer Milo Đukanović ranije je kazao da dolazak nema nikakve veze sa izborima, ni sa postizbornom situacijom, već je ranije najavljen.

Đurović: Ešton neće imati pitanja koja traže isključive odgovore
Portal AnalitikaIzvor

Odgoracajući na pitanje Radija AnteneM na pitanje da li evropski zvaničnici imaju praksu da se  miješaju u politička pitanja zemlje u kojoj borave samo jedan dan, bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović je kazala:

"Evropska unija sigurno svojom snagom podstiče važne procese u zemlji, pa se može očekivati da će se različite teme otvoriti i da će biti pitanja. U svakom slučaju to je uvijek dijalog partnera, iEU se nikada ne nameće sa pitanjima koja traže isključive odgovore, već vodi dijalog sa predstavnicima vlasti, opozicije, medijima i drugim subjektima. Na kraju se to svakako ocjenjuje na jesen, u izvještaju o progresu zemlje."

Đurović kaže da će Ešton svakako tražiti rezultate na poljima za koje je ona zadužena

"Ona ima pravo da kao visoki zvaničnik EU postavi pitanja vezana za ispunjavanje političkih kriterijuma pristupanja u ovoj fazi integracija. Svakako očekuje da na njih dobije objektivne odgovore," kazala je Đurović.

 

Portal Analitika