Region

Hrvatska danas bira 12 poslanika za Evropski parlament

izborihrvatska

J
utros je u hrvatskoj otvoreno  6.815 biračkih mjesta na kojima građani biraju 12 zastupnika za Evropski parlament koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju do sljedećih redovnih izbora za članove Evropskoga parlamenta na novou cijele Unije, koji će se održati iduće godine.

Hrvatska danas bira 12 poslanika za Evropski parlament
Portal AnalitikaIzvor

Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista. Glasati se može za neku stranačku listu, za listu, ali i kandidata s neke liste.

3,740.951 ljudi u Hrvatskoj nalazi se na ažuriranom popisu birača, što je za gotovo 17 posto manje u odnosu na onaj za referendum o pristupanju Europskoj uniji.

"Političkih stranaka koje sudjeluju na izborima ukupno je 40, kandidatkinja je 129 (38,39 posto), muških kandidata je 207 (61,61 posto). Ukupan broj kandidata je 336, a prosjek starosti kandidata je 46,22 godine", najavio je sastav kandidata predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

Kampanja za euro izbore trajala je tri tjedna, svi kandidati predstavljali su se biračima širom Hrvatske. Cilj je, naravno, prestižno mjesto u Evropskom parlamentu gdje Hrvatska, nakon današnjih izbora, šalje 12 zastupnika.

Oni će, uz predstavnike svih zemalja članica Evropske unije, odlučivati o važnim pitanjima poput proračuna ili primanju novih članica. Budući da 1. juna Hrvatska postaje dio evropske porodice, hrvatski poslanici ulaze u aktualni saziv Evropskog parlamenta koji je konstituiran 2009. godine.

Jučer se glasalo i u BiH, gdje je na izbore izašlo tek 600 ljudi.

Portal Analitika