Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • DAN: Lekićev štab zbog pisama će osporiti zakonitost na čak 1.122 biračka mjesta od ukupno 1.169

DAN: Lekićev štab zbog pisama će osporiti zakonitost na čak 1.122 biračka mjesta od ukupno 1.169

pismovijest
I
zborni štab Miodraga Lekića ima namjeru da pred Izbornom državnom komisijom ospori zakonitost predsjedničkih izbora na 1.122 biračka mjesta od ukupno 1.169, zbog „povrede pravila o glasanju putem pisma“, piše današnji Dan.

DAN: Lekićev štab zbog pisama će osporiti zakonitost na čak 1.122 biračka mjesta od ukupno 1.169
Portal AnalitikaIzvor

Suštinska primjedba je, piše list, koji i u današnjem broju na više strana objavljuje nove primjere navodnih malverzacija tokom izbornog procesa, da „nijedan birački odbor na mjestima na kojima je glasano putem pisma nije usvajao propisane odluke povodom zahtjeva građana".

Žalba će, piše list, „najvjerovatnije biti podnijeta danas“. (Danas u 20 sati je krajnji rok.)

Iz Lekićevog izbornog štaba listu je rečeno i objašnjeno da u pravilima o glasanju putem pisma, koje je utvrdila Državna izborna komisija, postoji jasno propisana obaveza da birački odbor donese odluku o zahtjevu za glasanje putem pisma.

U zapisnicima sa biračkih mjesta evidentiran je broj građana koji su iskoristili  pravo glasa van biračkih mjesta, odnosno glasali putem pisma, ali u izbonom materijalu, kako tvrde,  nema odgovarajućih odluka biračkih odbora, piše Dan.

Po podacima DIK-a, putem pisma je na predsjedničkim izborima 7. aprila biračko pravo iskoristilo 11.683 gladača na 1.122 mjesta, o čemu, tvrde u Lekićevom štabu, nema nikakvih odluka na osnovu kojih je omogućeno takvo glasanje.

Inače, kako podsjeća Pobjeda, DF do danas u 20 sati ima rok da DIK-u podnese prigovore o eventualnoj povredi biračkog prava.

Ivan Kalezić, predsjenik DIK-a, kazao je Pobjedi da do kraja jučerašnjeg dana nije podnijet nijedan prigovor Komisiji. Rok za podnošenje prijava zapravo su 72 sata od kada su dobijena rješenja opštinskih izbornih komisija.

Opštinske izborne komisije odbile su sve prigovore DF-a odnosno izbornog štaba Miodraga Lekića, zaključujući da su neosnovani.

DIK, po zakonu, mora odlučiti o prigovorima u roku od 24 sata po njihovom prijemu, dakle, do ponedjeljka, 15. aprila, u 20 sati.

 

Portal Analitika