Kultura

A tempo: Promocija albuma i koncert Crnogorskog gitarističkog dua

1304atempo
C
rnogorski gitaristički duo sjutra će promovisati svoj prvi album, a zatim održati koncert na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, u okviru 12. A tempa.

A tempo: Promocija albuma i koncert Crnogorskog gitarističkog dua
Portal AnalitikaIzvor

Duo koji čine dvojica renomiranih gitarista, Goran Krivokapić i Danijel Cerović, izvešće kompozicije Dušana Bogdanovića, Astora Pjacole i Karla Domenikonija.

Isti repertoar nalazi se na njihovom CD-u, koji će od 19 časova bit promovisan u Pres sali nacionalnog teatra. Riječ je o materijalu snimljenom marta 2012. godine u Zagrebu, u saradnji sa producentom Vanjom Lisjakom. Na promociji će govoriti upravo Lisjak i Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore.

1304gitaristickiGoran Krivokapić je jedan od vodećih gitarista mlađe međunarodne muzičke scene. Školovanje je započeo u Herceg Novom. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su Oktobarska nagrada Herceg Novog, priznanje za najboljeg mladog gitaristu godine i najbolji kompakt disk godine. Godine 2004. pobjeđuje na prestižnim takmičenjima u Kanadi i Čileu, i tada počinje njegov veliki uspjeh na koncertnim podijumima širom svijeta, i u pratnji orkestara iz Crne Gore, Srbije, Čilea, Mađarske, Njemačke, Italije i Rumunije. Gost je brojnih međunarodnim festivala i univerziteta, kao izvođač, predavač i član žirija. Od 2010. godine je docent predavač na postdiplomskim studijama na Međunarodnoj akademiji gitare u Koblencu.

Danijel Cerović diplomirao je gitaru na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Master studije završio je na Konzervatorijumu u Mastrihtu, a magistrirao je i na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod poznatih inostranih izvođača i pedagoga, i dobitnik je brojnih priznanja u regiji i inostranstvu. Kao solista i član kamernih ansambala često nastupa na festivalima u zemlji i Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj, Holandiji, Španiji. Jedan je od osnivača i umjetnički direktor nikšićkog Guitar festivala. Od 2003. godine je stručni saradnik na Muzičkoj akadamiji na Cetinju.

Crnogorski gitaristički duo KrivokapićCerović nastao je 2005. godine, a njihov repertoar obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija 19. vijeka. No, posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. Duo je uspješno koncertirao u Crnoj Gori na važnim festivalima kao što su A tempo i Kotor Art. Nastupaju još u Njemačkoj, Španiji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Holandiji i Sloveniji. Do kraja godine će biti gosti više festivala u regionu, a zatim imati koncerte širom Evrope i u Latinskoj Americi.

Portal Analitika