Društvo

Osnovan sindikat medijskih radnika

1304sindikatnovinaraok
S
indikat medija, s ciljem poboljšanja statusa medijskih radnika, osnovan je danas u Podgorici i za sada broji oko 300 članova.

Osnovan sindikat medijskih radnika
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjoj osnivačkoj skupštini, za predsjednika Sindikata medija izabrana je novinar dnevnih novina Vijesti Marijana Camović, a za potpredsjednika su izabrani novinar Televizije Vijesti Tina Raičević i novinar Dnevnih novina Novak Uskoković.
Njihov mandat trajaće godinu.
„Sindikat medija je autentični prestavnik zaposlenih u medijima. Oko 300 kolega iz skoro svih crnogorskih medija nam govori da ćemo postati reprezentativni na nivou države. Čekamo podatak MONSTAT-a koliko je ljudi zaposleno u medijima“, kazala je Camović na konfereneciji za novinare.
Prema Camović, potrebno je 15 odsto zaposlenih da postanu članovi sindikata na nivou grane kako bi postali reprezentativni.
Ona je istakla da je posao koji će obavljati volonterski i da planiraju da grade partnerski odnos sa Vladim poslodavcima, kako bi poboljšali položaj zaposlenih u radnika kroz donošenje zakona.
Camović je navela da će međunarodne standarde unijeti u normativne akte Sindikata i da će, kada postanu preprezentativni, „raditi na donošenju granskog kolektivnog ugovora“.
Uskoković je kazao da je na osnivačkoj skupštini formiran Glavni odbor koji čini 15 članova, i nadzorni odbor.
„Usvojen je Statut, programski ciljevi i niz protoklolarnih odluka koji se odnose na osnivanje sindikata“, rekao je on.
Prema riječima Raičević, Sindikat će se boriti za zaštitu ekonomskih, socijalnih, radnih, kulturnih, sindikalnih i drugih prava zaposlenih u medijima u skaldu sa zakonima i međunarodnim konvencijama.
„Cilj je i poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja članova i zaposlenih u medijima. Zalagaćemo se za zaštitu dostojanstva zaposlenih i dostojanstvo profesije i dostojnu zaradu“, rekala je Raičević.
Ona je dodala da Sindikat takođe za cilj ima poboljšanje uslova rada, zaštitu na radu, unapređenje životne sredine, zaštitu slobode govora i slobode štampe.
Sindikat će funkcionisati u okviru Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

 

(MINA) foto: rtcg

Portal Analitika