Abiznis

Treba više iskoristiti potencijal ekonomske saradnje Crne Gore i Srbije

1204-Budva-2
E
konomska bilateralna saradnja Crne Gore i Srbije ima odlične osnove, i daleko veći potencijal za razvoj koji treba iskoristiti, ocijenjeno je na Okruglom stolu „Potencijali međusobne saradnje privreda Crne Gore i Srbije“, koji je danas održan u Budvi u okviru Sajma turizma i ekologije.

Treba više iskoristiti potencijal ekonomske saradnje Crne Gore i Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, glavne teme skupa bile su unaprjeđenje robne razmjene, direktne strane investicije iz Srbije, saradnja privrednih komora, kao i unaprijeđenje saradnje u oblasti turizma, trgovine i poljoprivrede.

„Konstantovano je da ekonomska bilateralna saradnja između Crne Gore i Srbije ima odlične osnove, kao i daleko veći potencijal za razvoj koji je potrebno iskoristiti“, kaže se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Navodi se da Srbija, prema obimu robne razmjene, predstavlja najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Crnoj Gori, i da su u prethodnoj godini dvije zemlje su razmijenile robu u vrijednosti od 616,2 miliona eura.

Ukupne investicije od 2003. do prošle godine iznose 295,1 milion eura, a najvećim dijelom po osnovu investicija u domaća preduzeća i banke i po osnovu prodaje nepokretnosti u Crnoj Gori.

Ocijenjeno je i da privredne komore dvije države imaju veoma kvalitetne bilateralne odnose i dobru saradnju, i da zajednički učestvuju u radu evropskih i regionalnih komorskih asocijacija.

„Privrednici su posebno istakli značaj daljeg razvoja željezničke i putne infrastrukture, ali i poboljšanje aviodostupnosti, čime bi se otvorila mogućnost za bolje saobraćajno povezivanje i povećavanje stranih investicija u dvije zemlje“, stoji se u saopštenju Ministarstva.

Konstantovano je i da Srbija predstavlja izuzetno važno emitivno tržište kada je turizam u pitanju, i da se mora nastaviti sa unaprjeđenjem saradnje u toj oblasti, posebno imajući u vidu zajedničku promociju na udaljenim tržištima.

Portal Analitika