Društvo

DROBNIČ: Pristupni pregovori nisu puka diplomatska vježba

1204_Drobnic
N
a evropskom putu, pred Crnom Gorom je još mnogo posla – u prvom redu, reforma sudstva, istakao je šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič na Nacionalnoj konvenciji o evropskoj integraciji Crne Gore, prenosi Radio Antena M.

DROBNIČ: Pristupni pregovori nisu puka diplomatska vježba
Portal AnalitikaIzvor

Na Konvenciji je još jednom ponovljen zahtjev za jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Premijer Milo Đukanović, zadovoljan dinamikom integracija i najavljuje da ćemo do 1.jula završiti sve obaveze iz početne etape pregovora.

Brisel je prepoznao posvećenost Crne Gore evropskom putu, rekao je šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

„Ipak, mnogo toga tek treba da se uradi. Prije svega, pregovarački proces zahtijeva veliku posvećenost sprovođenju obilnih reformi. Jedna od ključnih oblasti na koju bi se trebalo fokusirati je sudstvo i njegova reforma“, kazao je šef Delegacije EU.

On je dodao da će Unija insistirati na izmjenama Ustava u oblasti pravosuđa u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i evropskim standardima. Drobnič je još jednom pozvao parlamentarce da postignu konsenzus i usvoje izmjene.

„Od Crne Gore se očekuje da napravi vidljiv napredak u jačanju vladavine prava, posebno kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i unaprijeđenje zaštite osnovnih ljudskih prava“, rekao je Drobnič.

Predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić ističe posvećenost borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, prenosi Radio Antena M.

„23 i 24 su vjerovatno najpoznatiji brojevi u Crnoj Gori“, kazao je Krivokapić.

Premijer Milo Đukanović zadovoljan je dinamikom ispunjavanja obaveza na početku pregovora. On je istakao da će radne grupe za preostalih pet poglavlja biti formirane do kraja mjeseca. Premijer je najavio „da će do 1.jula, kako je i dogovoreno, Crna Gora u potpunosti završiti sve obaveze iz ove etape procesa.”

Vlada, međutim, planira unaprijed, ističe Đukanović.

„U cilju sveobuhvatne predstojeće faze pregovora nakon skrininga, počeli smo pripreme za izradu programa pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji koji će sadržati jasan okvir za sve dalje korake na planu usvajanja i usaglašavanja zakonodavstva, insitucionalnog razvoja kao i programiranje sredstava predpristupne pomoći“, rekao je Đukanović.

Nakon što se završe skrininzi i postavi pregovaračka struktura, izazov za crnogorsku administraciju biće priprema pregovaračkih stavova za svako poglavlje. To će biti test za, kako se Drobnič izrazio, ionako ograničen kapacitet javne uprave.

“Zbog toga je veoma važno da sve zainteresovane strane shvate da pristupni pregovori nisu puka diplomatska vježba. Nema sumnje da je pred Crnom Gorom težak put. Stoga je velika odgovornost na državnim institucijama“, kazao je šef Delegacije EU.

Učesnici Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore su saglasni – pomoć nevladinog sektora je neophodna na evropskom putu, jer kako smo bliži Briselu, posla je sve više, prenosi Radio Antena M.

Portal Analitika