Abiznis

Đukanović: Vjerujemo u održivost vladinog predloga za rješavanje situacije u KAP-u

1204milook
V
lada vjeruje u održivost svog predloga za rješavanje situacije u Kombinatu aluminijuma (KAP), ali ne polaže ekskluzivno pravo na donošenje rješenja na tu temu, saopštio je premijer Milo Đukanović.

Đukanović: Vjerujemo u održivost vladinog predloga za rješavanje situacije u KAP-u
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je to tema koja je definitivno zadobila širu javnu pažnju Crne Gore i zbog toga smatra legitimnim da se svi zainteresovani uključe u diskusiju.

-Stojimo iza svog predloga i vjerujemo u održivost tog rješenja. Čak i danas kada se cijena na berzi aluminijuma značajno koleba, vjerujemo da je to održivo u trouglu država - proizvođači električne energije - proizvođači aluminijuma- rekao je Đukanović novinarima u parlamentu.

Prema njegovim riječima, Vlada je u prvih 100 dana intenzivno tretirala to pitanje i došla do predloga koji je izložila parlamentu i javnosti.

-Na taj način je Vlada rekla svoju riječ na tu temu- dodao je Đukanović.

Sada je, kako je kazao, na drugima da sude o tom pitanju, prihvate Vladin predlog ili da ga u skladu sa svojim nadležnostima preformulišu, uz podsjećanje da svi moraju biti spremni da preuzimaju odgovornost za predloge koji se usvajaju.

Predlog ruskog vlasnika u KAP-u, Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC), kojom upravlja En plus grupa je da na crnogorsku Vladu odmah besplatno prenese 29,3 odsto akcija koje ima u fabrici.

Od 120 miliona koliko KAP duguje VT banci, EN plus grupi i CEAC-u, Rusi potražuju 40 miliona eura.

Preostalih 80 miliona duga otpisuju ukoliko KAP 40 miliona uplati odmah. Ukoliko se KAP odluči za opciju da novac uplati u periodu od četiri i po godine, CEAC i En plus grupa će 80 miliona, koliko im KAP duguje, pretvoriti u akcijski kapital i te dionice su takođe spremni da za jedan euro prenesu na Vladu Crne Gore nakon isplate 40 miliona, uz solidarno jemstvo.

Vladin predlog zaključaka je odbio skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, ali je prihvatio zaključke SNP-a koji su slični Vladinim. Predloge za rješavanje situacije u KAP-u Skupštini su dostavili i poslanici Pozitivne i Demokratskog fronta.

(Mina biznis)

Portal Analitika