Politika

DPS Pljevlja: Krivična prijava za predsjednika Lekićevog izbornog štaba

pljevljaok
O
pštinski odbor Demokratske partije socijalista u Pljevljima podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima krivičnu prijavu protiv Milana Lekića,  predsjednika Izbornog štaba predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića za Pljevlja, kao odgovornog lica navedenog Izbornog štaba, zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo protiv izbornih prava, tj. krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, saopšteno je Portalu Analitika iz OO DPS Pljevlja.

DPS Pljevlja: Krivična prijava za predsjednika Lekićevog izbornog štaba
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o djelu, objašnjavaju iz OO DPS Pljevlja, koje je inkriminisano odredbom člana 186 stav 1 Krivičnog zakonika („Sl.list RCG“, br, 70/03, 13/04, 47/06 i “Sl.list CG”, br. 40/08, 25/10 i 32/11) kojom je i propisano „ko silom ili prijetnjom prinudi drugog ili na drugi protivpravan način na njega utiče da na izborima ili na referendumu vrši ili ne vrši pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“.

Kako tvrde iz OO DPS Pljevlja, Milan Lekić, šef Izbornog štaba „nezavisnog“ predsjedničkog kandidata  Lekića, podnio je 4. aprila saopštenje za javnost Radio Televiziji Pljevlja u kome je tom  prilikom jasno upozorio lica koja glasaju u Pljevljima, a dolaze iz države Bosne i Hercegovine, da će pravni tim njegovog izbornog štaba pokrenuti krivične prijave protiv svakog od tih lica koja dođu u Pljevlja na dan glasanja 07. 04. 2013. godine i da su ista ta lica nezakonito upisana u birački spisak i da je predviđena kazna zatvora do 1 godine za davanje netačnih podataka o prebivalištu.

„Jasno je da je datim saopštenjem gospodin Milan Lekić i izborni štab koji se potpisuje uz njega, istim počinio klasično krivično djelo kojim zastrašuje birače koji su regularno upisani u birački spisak i koji su mogli da ostvare svoje biračko pravo na proteklim predsjedničkim izborima. Dakle, ovdje je riječ o svjesnom zastrašivanju lica – crnogorskih državljana koji su upisani u birački spisak opštine Pljevlja, a koji su po svom političkom opredjeljenju bliski Demokratskoj Partiji Socijalista i njenom koalicionom partneru Bošnjačkoj stranci“, smatraju u DPS-u smatrajući da je Milan Lekić tog dana direktno poslao poruku njihovim porodicama i njima da će krivično odgovarati u slučaju ako dođu u Pljevlja na dan izbora i ukoliko ostvare svoje Ustavom zagarantovano biračko pravo.

„Milan Lekić je vrlo smišljenom prijetnjom uticao na državljane Crne Gore koji žive u Bosni i Hercegovini da ne vrše svoje pravo glasanja, pravo koje im je Ustavom CG zajemčeno, pokušavajući iskonstruisanim aferama i mahinacijama da pripišu ono što je njima svojstveno i jako dobro poznato, a to je izborna krađa, zahvaljujući kojoj su gore navedeni šef nezavisnog predsjedničkog kandidata i njegov tim, tada pod drugim imenom osvojili lokalnu vlast u Pljevljima 2010. godine“, navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika