Abiznis

Žugić i Brajović razgovarali u Kini o autoputu Bar-Boljare

kina1104
M
inistar finansija dr Radoje Žugić i ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sastali su se danas sa zamjenikom ministra finansija NR Kine, Li Yongom. Zamjenik ministra Yong upoznao je prisutne sa osnovnim pravcima razvoja Kine, kao i sa sprovednim finansijskim restruktuiranjem i reformom bankarstva i istakao da Kina daje punu podršku naporima Vlade Crne Gore da realizuje projekat autoputa Bar-Boljare.
Žugić i Brajović razgovarali u Kini o autoputu Bar-Boljare
Portal AnalitikaIzvor


Kako se navodi u saopštenju Ministarstava, Žugić je upoznao predstavnike Ministarstva finansija sa fiskalnim reformama koje Crna Gora sprovodi, kao i sa ukupnom aktuelnom finansijskom i makroekonomskom situacijom. Uz ranije započetu saradnju Crne Gore i NR Kine u oblastima brodogradnje i vinogradarstva, ministar Žugić je naglasio da bi se još tješnjom saradnjom u realizaciji novih projekata u oblastima energetike i infrastrukture, koji bi bili od zajedničkog interesa, doprinijelo produbljivanju ekonomskih i ukupnih odnosa dviju zemalja.Žugić se, takođe, zahvalio zamjeniku ministra finansija Kine na snažnoj podršci za okvirno dogovorene preferencijalne kredite za finansiranje razvojnih projekata u Crnoj Gori.



Delegacija se tokom dana susrela i sa potpredsjednikom kineske kompanije CCCC, Chen Fenjian-om i predsjednikom kineske kompanije CRBC, Zhang Jianchu-em. CCCC je matična kompanija koja ima predstavništva u 115 država, dok je CRBC, ćerka kompanija, specijalizovana za izgradnju puteva i ima predstavništva u 43 države svijeta.



Gospodin Chen je istakao da Crna Gora i Kina imaju tradicionalno dobre odnose i da se nada početku realizacije zajedničkog projekta. Chen je izrazio saglasnost sa predlogom ministra Brajovića da se, ukoliko kineska strana bude izabrana kao partner, krovni sporazum potpiše sa kompanijom CCCC, a izvođački ugovor sa CRBC. Takođe je izrazio spremnost da se lično založi za analiziranje elemenata date preliminarne ponude, posebno sa cjenovnog aspekta.



Gospodin Jianchu je informisao prisutne da je CRBC, zahvaljujući dobroj saradnji sa Exim bankom, kroz obezbjeđivanje preferencijalnih kredita, jedan od izvođača koji realizuju projekte iz tretmana preferencijalnog kredita kineske vlade. Iskazao je veliku zainteresovanost za realizaciju projekta autoputa Bar-Boljare, prvenstveno njegove prioritetne dionice Podgorica-Mateševo.



Ministar Brajović se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i naglasio da je crnogorska delegacija proteklih dana imala vrlo uspješne sastanke i pozitivne signale od Ministarstva saobraćaja i Exim banke. Istakao je da je crnogorska vlada, u maksimalnoj mjeri, intenzivirala aktivnosti na realizaciji projekta autoputa. Ministar je, takođe, naglasio da će, pri odabiru partnera, biti ključna tri kriterijuma, i to: cijena, renomiranost kompanije, kao i brzina početka realizacije projekta.



Brajović je iskoristio priliku da, sa predstavnicima CRBC-a, detaljnije razgovara o očekivanjima i iznalaženju prostora za snižavanje cijene ponude, zatim o mogućnosti ućešća CRBC-a u finansijskoj konstrukciji, kroz sam akcijski kapital kompanije do određenog procenta, kao i o stepenu otvorenosti prema angažovanju crnogorske operative i radne snage i periodu izgradnje.



Na sastanku je konstatovano da bi izgradnja autoputa, imajući u vidu obim prijekta i njegov značaj za Crnu Goru, predstavljala značajan ekonomski zamajac za zemlju i mobilizaciju njenih privrednih kapaciteta.



Predsjednik CRBC-a izrazio je spremnost kineske strane da, ukoliko pregovori budu uspješno okončani, za realizaciju projekta angažuje domaću radnu snagu i obećao dostavu inovirane ponude za projekat Bar-Boljare, u najkraćem roku, navodi se u saopštenju.


Portal Analitika