Svijet

Najbogatiji Francuz odustao od belgijskog državljanstva

1104bernararnook
N
ajbogatiji Francuz Bernar Arno odustao je od pokušaja da dobije belgijsko državljanstvo i objavio da će nastaviti da plaća porez u svojoj domovini, čime je okončao višemjesečno nagađanje želi li poput zemljaka Žerara Depardjea odlaskom u inostranstvo izbjeći 75-postotni porez na godišnje prihode iznad million eura.

Najbogatiji Francuz odustao od belgijskog državljanstva
Portal AnalitikaIzvor

Čelnik konglomerata luksuzne robe LVMH svoju je odluku objavio u razgovoru za novine i rekao da nikada nije namjeravao izbjeći plaćanje poreza.

"Danas sam odlučio okončati pometnju. Povlačim svoj zahtjev za dobijanje belgijskog državljanstva", rekao je Arno pariskom dnevniku “Le Mond”.

Vijest da je Arno podnio zahtjev za državljanstvo izazvala je ljutite optužbe čelnika francuskih socijalista i drugih ljevičara da mu nedostaje rodoljublja u trenutku kada je francusko ekonomija u stagnaciji.

Arno je ustvrdio da njegova nastojanja da dobije državljanstvo u Belgiji nijesu motivisana visokim porezom, nego pitanjima vlasništva kako se njegova djeca ne bi sporila oko bogatstva koje će im jednoga dana ostaviti.

"S obzirom na stanje u zemlji napori na oporavku moraju biti podijeljeni, a ovim potezom nadam se da sam pokazao svoju vezanost sa Francuskom i povjerenje u njenu budućnost", rekao je Arno.

Čelnik LVMH-a je rekao da je taj konglomerat platio više od milijardu eura poreza na dobit u Francuskoj, iako je 80 posto svoje prodaje ostvario na stranim tržištima. Iako nije želio da otkrije visinu svog poreskog računa, rekao je da je "nesumnjivo jedan od najvećih francuskih  poreskih obveznika".

Portal Analitika