Društvo

Tivatska solila proglašena Ramsarskom močvarom od međunarodn​og značaja

11Tivatska-solilaok
R
amsarski Sekretarijat je juče objavio da je Vlada Crne Gore proglasila područje Tivatskih solila, kao poseban rezervat flore i faune, drugom Ramsarskom močvarom od međunarodnog značaja u Crnoj Gori. Osim Solila, na ovoj listi se nalazi Skadarsko jezero, koje je taj status dobilo 1995. godine.

Tivatska solila proglašena Ramsarskom močvarom od međunarodn​og značaja
Portal AnalitikaIzvor


Područje Solila je od srednjeg vijeka bilo u fokusu zbog solane koja je aktivno radila u tom periodu i koja je prema spisima iz daleke 1683. godine predstavljala 81% ukupnog prihoda lokalnog stanovništva. Ostaci solane tj. slani bazeni su prisutni i danas, a neposredna blizina mora i prilično sačuvana geomorfologija lagune ovog područja je čini interesantnom za boravak ptica. Na Solilima je registrovano 111 vrsta, što je više od 20% ukupnog broja evropske ornitofaune. Ovaj lokalitet predstavlja važno odmorište i hranilište migratornih ptičjih vrsta kao što su Limosa limosa, Numenius arquata i Aythya nyroca, a takođe i važno stanište fendaka, Phalacrocorax pygmeus, kaže se u saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica.



Na ovom području je registrovano 14 predstavnika vodozemaca i gmizavaca, od čega se na IUCN Crvenoj listi nalazi 10 ranjivih i 3 ugrožene vrste.



Područje solila se odlikuje mješovitim tipom vegetacije koja raste na muljevito-glinovitoj podlozi, koja je praktično iščezla u jugoistočnom Jadranu (osim na prostoru Ulcinjske solane) što predstavlja dodatni razlog


zaštite ovog veoma značajnog područja.



Osim prirodnih, dati lokalitet posjeduje i arheološku vrijednost jer su pronađeni arheološki relikti-ostaci grčko-rimske keramike, uglavnom amfora i fragmenti Korintskih skifosa iz VI v.p.n.e.



Centar za zaštitu i proučavanje ptica duže od 10 godina vrši redovan monitoring ptica na području Solila, a takođe je dati lokalitet u fokusu niza projekata Centra sa ciljem poboljšanja unaprijeđenja stanja i infrastrukture na datom području, kao i njegove promocije kao birdwatching destinacije, kaže se u saopštenju Centra dostavljenom

Portalu Analitika

.

foto: protest.ba

Portal Analitika