Svijet

Slovenija i Španija najproblematičnije članice EU

1104eu
S
lovenija je uz Španiju najproblematičnija članica Evropske unije (EU), kada je riječ o makroekonomskoj neravnoteži, pa joj je potrebna opsežna strategija reformi kako bi stabilizovala finansijski sektor, povećala potencijal za rast i zapošljavanje i privukla strane investicije.

Slovenija i Španija najproblematičnije članice EU
Portal AnalitikaIzvor

Te kritične ocjene je u izvještaju u srijedu objavila Evropska komisija (EK), a kako prenosi ljubljanski Delo, radi se o poraznoj ocjeni Brisela.

Reagujući na kritičnu ocjenu Brisela, slovenačko Ministarstvo finansija navelo je u u saopštenju da su zahtjevi iz izvještaja EK usklađeni s prioritetima nove Vlade, prenosi Business.

“Zakoni usmjereni na jačanje bankarskog sektora i upravljanje državnom imovinom kako bi se olakšao postupak privatizacije već su doneseni, prihvaćene su reforma tržišta rada i penziona reforma, smanjen je deficit javnih finansija, a restriktivna politika plata i smanjivanje troškova rada imaju za cilj jačanje konkurentosti”, rekli su iz Ministarstva.

Prema izvještaju EK, teškoće ključnih slovenačkih banaka su vrlo ozbiljne i povezane su s nedostatkom domaćeg kapitala, pa im je potrebna dokapitalizacija, a stvar komplikuje i činjenica da su ključne banke u vlasništvu države, kao i dio firmi koje bankama zbog prezaduženosti ne mogu vraćati kredite.

Slovenački javni dug bi naredne godine mogao premašiti 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Makroekonomske neravnoteže Slovenije se gomilaju i da bi zaustavila taj negativan trend ona mora hitno i odlučno djelovati", rekao je na konferenciji za novinare evropski izaslanik za monetarna i ekonomska, Olli Ren.

EK očekuje da će slovenačka Vlada narednih sedmica Briselu dostaviti detaljan plan makroekonomske stabilizacije.

U EK ocjenjuju da Slovenija kasni s mjerama za uklanjanje razloga svoje makroekonomske nestabilnosti, čime povećava svoju ranjivost u vrijeme recesije i stresa izazvanog evropskom dužničkom krizom.

Portal Analitika