Politika

Island snažno podržava EU i NATO integracije Crne Gore

10miloisland
P
redsjednik Vlade Milo Đukanović primio je predsjednicu Parlamenta Islanda Áste Jóhannesdóttir sa kojom je razgovarao o aktulenim političkim i ekonomskim prilikama i perspektivi odnosa dvije države.

Island snažno podržava EU i NATO integracije Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora i Island imaju izuzetno dobre odnose zasnovane na međusobnoj saradnji i zajedničkim evropskim ciljevima, ocijenjeno je tokom susreta.

Vlada Crne Gore će u narednom periodu biti dominantno fokusirana na podsticanje investicionih projekata u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i poljoprivrede u cilju dinamizacije ekonomskog razvoja, kazao je premijer Milo Đukanović.

Istovremeno, naglasio je predsjednik Vlade, predano radimo na ispunjavanju obaveza iz evropske i evroatlantske agende kako bi nastavili dinamično napredovanje ka ostvarenju ovih  spoljnopolitičkih prioriteta.

Predsjednica parlamenta iskazala je zadovoljstvo sveukupnom saradnjom dvije države, ukazujući na zainteresovanost Islanda za  dalje unapređenje saradnje u više oblasti, naročito u turizmu.

Crna Gora može računati na snažnu podršku Islanda, kako kroz razmjenu iskustava u pregovaračkom procesu, tako i u pogledu pridruživanja NATO, posebno imajući u vidu činjenicu da je Island jedna od zemalja osnivača Alijanse.

Island, država koja je prva priznala nezavisnost Crne Gore, zbog čega smo posebno ponosni, uspješno savladava teške udare ekonomske krize u toj zemlji koja je za posljedicu imala uvođenje više restriktivnih mjera, kazala je Jóhannesdóttir. U predstojećem periodu spremni su da kroz razne projekte od zajedničkog interesa doprinesu boljoj povezanosti i jačanju ekonomske, kulturne i obrazovne saradnje.

Portal Analitika