Abiznis

RAE: EPCG i CGES nijesu postupile po nalogu regulatora

1004RAE
P
ovodom aktuelnog problema u crnogorskom elektronergetskom sistemu koji je nastao neovlašćenim povlačenjem električne energije od strane Kombinata aluminijuma i nepotpisivanjem ugovora tj. neregulisanjem međusobnih odnosa glavnih aktera na tržištu, konstatujemo da mjere koje su nam bile na raspolaganju u okviru zakonom propisanih nadležnosti nijesu imale željeni efekat, kaže se u saopštenju Regulatorne agencije za energetiku dostavljenom Portalu Analitika.

RAE: EPCG i CGES nijesu postupile po nalogu regulatora
Portal AnalitikaIzvor

- Situacija u elektroenergetskom sistemu je i dalje vrlo složena i prijeti da ozbiljno ugrozi poslovanje kompanija koje prestavljaju osnovu sistema. Prema postojećem zakonskom rješenju, nepoštovanje naloga Regulatora od strane licenciranih energetskih kompanija bi u ovom slučaju vodilo ka trajnom oduzimanju licence. Svjesni činjenice da je ovakvo rješenje praktično neprimjenjivo, Elektroprivreda Crne Gore i Crnogorski elektroprenosni sistem, koristeći svoj monopolski položaj u sistemu, nijesu postupile po nalozima i upozorenjima Regulatora - kaže se u saopštenju RAE.

U saopštenju se, dalje, dodaje da nepostojanje mehanizama za sankcionosanje monopilista ostavlja prostor za dodatno komplikovanje situacije.

- Nepostojanje snažnog mehanizma koji bi u ovakvim situacijama mogao da sankcioniše monopolsite, ostavlja prostor da se postojeća situacija dodatno iskomplikuje i eventualno ugrozi javni interes. Ovakva situacija nameće nužnost hitne izmjene Zakona o energetici u cilju stvaranja normativnih pretpostavki za efikasnije djelovanje Agencije pokretanjem postupaka i preduzimanjem mjera koje sada prema Zakonu nije moguće preduzeti na otklanjanju utvrđenih nepravilnostii u radu i poslovanju energetskih subjekata.

Potrebne izmjene Zakona se prije svega odnose na:

- redefinisanje pravnog osnova za privremeno oduzimanje licence,

- preduzimanje mjera od strane Vlade u cilju zaštite javnog interesa, i

- proširenje osnova za pokretanje prekršajnog postupka od strane Agencije.

Iz RAE na kraju naglašavaju da je danas upućena urgencija za postupanje po inicijativi.

- U tom cilju je Agencija je 04. aprila 2013. godine uputila Ministarstvu ekonomije Vlade Crne Gore, kao ovlašćenom predlagaču Zakona, inicijativu za sprovođenje izmjena Zakona o energetici po hitnom postupku. Dana 10. aprila 2013. godine upućena je i urgencija za postupanje po inicijativi - kaže se na kraju saopštenja.

 

Portal Analitika