Politika

CGO: Nema jasne razlike između države i partijskih struktura

1004cgook
C
entar za građansko obrazovanje (CGO) cijeni da je napravljen nepotreban propust kada je Državna izborna komisija odlučila da objavi preliminarne rezultate bez prisustva relevantnih međunarodnih posmatrača sa kojima bi detaljno pregledali izborni materijal i utvrdili pouzdan rezultat.

CGO: Nema jasne razlike između države i partijskih struktura
Portal AnalitikaIzvor

„Izbori su protekli u izuzetno napetoj atmosferi, kojoj je prethodila hipeprodukcija informacija o širokim zloupotrebama državnih resursa i pritisaka na birače. Nažalost, nadležne državne institucije nijesu profesionalno reagovale na ovo, niti su istražile navode koji su javno iznijeti, čime su dodatno osnažili sumnje u legitimnost izbornog procesa. Zabilježene su nepravilnosti u biračkim spiskovima, tokom brojanja listića, kamere ispred biračkih mjesta, ubacivanje više glasačkih listića od strane članova biračkog odbora i niz drugih proceduralnih nepravilnosti. Sve ovo doprinosi stvaranju slike Crne Gore kao države koja nije spremna da do kraja ispoštuje demokratske procedure i volju svojih građana i građanki“, ističe se u saopštenju CGO, dostavljenom Portalu Analitika.

Konstatuje se da je građanima Crne Gore potrebno vratiti povjerenje u institucije i sam izborni proces, „a neregularnosti  o kojima se govori u javnosti bez adekvatnog odgovora institucija samo dodatno otežavaju situaciju“.

-CGO još jednom poziva sve aktere izbornog procesa da prilože potrebne dokaze o izbornim nepravilnostima kao doprinos utvrđivanju konačnog i pravog rezultata izbora, i apeluje na DIK da u prisustvu međunarodnih posmatrača detaljno pregleda kompletnu izbornu dokumentaciju. Insistiramo da se posebna pažnja posveti glasovima putem pisma kojih je bilo čak 11683, što čini 2,28 odsto ukupnog biračkog tijela, odnosno 3,57 odsto birača koji su glasali, a što je jako važno u kontekstu vrlo male razlike među predsjedničkim kandidatima i ranije navedenih osnova sumnje u zloupotrebe državnih resursa- navedeno je u saopštenju.

Protekli izbori su, kako se dodaje, ukazali da se više ne može ignorisati problem visoko politizovane izborne administracije u Crnoj Gori.

-Za posljedicu imamo anesteziranje te institucije i činjenicu da je ona nedostatkom potrebnih kapaciteta direktno uticala na podizanje tenzija u izbornoj noći nemajući nikakav odgovor na ono što se dešavalo pred očima građana i građanki Crne Gore. Predsjednički izbori su samo dodatno potvrdili tezu da u Crnoj Gori ne postoji jasna razlika između države i partijskih struktura i da je upravo to jedan od ključnih izazova za dalji put Crne Gore ka EU. Mora se prekinuti kontinuitet zloupotreba državnih resursa od strane vladajuće strukture kroz izborne procese, a sada se otvara prava prilika za to- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika