Svijet

Ban Ki Mun o Sjevernoj Koreji: Najmanji incident može izazvati fatalne posledice

1004projektilikorejaok
G
lavni sekretar UN-a Ban Ki-Mun upozorio je juče  na teške posljedice moguće eskalacije sukoba Sjeverne Koreje sa njenim brojnim neprijateljima.

Ban Ki Mun o Sjevernoj Koreji: Najmanji incident može izazvati fatalne posledice
Portal AnalitikaIzvor

Pozvao je Sjevernu Koreju da "smiri provokativnu retoriku", te ponovo otvori zajednički industrijski kompleks Sjeverne i Južne Koreje Kaesong, koji je juče zatvorila i odande evakuisala čak 50 hiljada svojih radnika. Novinarima u Rimu je rekao da "bilo kakav mali incident izazvan pogrešnom procjenom može uzrokovati situaciju koja se više ne bi mogla kontrolisati".

Japan je zbog mogućeg lansiranja raketa iz Sjeverne Koreje rasporedio svoje protivraketne štitove na tri lokacije oko Tokija. Kako prenosi CNN, protivraketni štitovi su postavljeni u središnjem okrugu Išigaya, te u predgrađima Asaka i Narašino.

Do razmještanja japanskih odbrambenih štitova došlo je nakon upozorenja od strane SAD i Južne Koreje da bi Pjongyang mogao biti spreman na novu provokaciju. Podsjetimo, iz Južne Koreje stižu upozorenja kako "Sjeverna Koreja pokazuje znakove da se njene vojne snage pripremaju za novi nuklearni test".

Sjeverna Koreja uputila je stranim državljanima u Južnoj Koreji upozorenje da se evakuišu u slučaju rata.

"Ako bude rata, ne želimo nauditi strancima u Južnoj Koreji", poručili su.

Tenzije na Korejskom poluostrvu juče je komentirao i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je rekao da je zabrinut zbog rasta napetosti i upozorio kako bi "katastrofa u Černobilu naspram sukoba na Korejskom poluostrvu izgledala kao priča za malu djecu".

Portal Analitika