Region

Đukić Dejanović: Boravak na ratištu nije uzrok ubistava

1004djukicdejanovicok
M
inistarka zdravlja u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović ocijenila je da to što je ubica bio na ratištu sigurno ne može biti uzrok jučerašnjeg masakra u selu Mala Ivanča, u kojem je ubijeno 13 ljudi.

Đukić Dejanović: Boravak na ratištu nije uzrok ubistava
Portal AnalitikaIzvor

"To ne može biti neposredni razlog. Traume iz rata i posledice tih trauma kroz postraumatski stresni poremećaj idu nekoliko dana do nekoliko nedelja od momenta traume", kazala je Đukić Dejanović za Radio-televiziju Srbije.

Slavica Đukić Dejanović, koja je ljekar specijalista psihijatrije, smatra da treba preventivno djelovati, “a tamo gdje nema psihijatara ljekari opšte prakse treba da budu obučeni da prave skrininge i ranu dijagnozu mentalnih problema”.

"Ovakve situacije mogu se spriječiti tako što će se osobe visokog rizika češće kontrolisati, sa njima češće razgovarati i staviti ih u grupu rizičnih za mentalno razboljevanje", kazala je Đukić Dejanović.

Direktor policije Milorad Veljović najavio je da će uskoro Vladi Srbije biti upućen nov nacrt Zakona o oružju i municiji, koji će predviđati obavljanje periodičnih ljekarskih pregleda ljudi koji imaju dozvolju za držanje oružja. Prema njegovoj procjeni, taj period mogao bi da bude između tri i pet godina.

Slavica Đukić Dejanović smatra da bi takve preglede trebalo vršiti u intervalima kraćim od tri godine.

U selu Velika Ivanča kod Mladenovca, Ljubiša B. ubio je juče  ujutro 13 ljudi. Objavljena je njegova biografija, u kojoj se navodi da je bio 90-tih godina na ratištu u Hrvatskoj i da je prošle godine izgubio posao.

Portal Analitika