Politika

Jedna zemlja a dva gospodara?

1104miljoU Crnoj Gori izbori ne okupljaju već rasturaju narod. Izbornici ga ispamećuju do ispiranja mozga. Kampanja za predsjednika je počela sa vrlo sličnih pozicija. Vladajući kandidat Vujanović odavno skraćuje himnu i još mu nije uspjelo. Kad se u sve to umiješaju stranački aktivisti, lični interesi i bezlični novinari, onda to izgleda upravo onako haotično kako i mora da bude sa ovim akterima...

Jedna zemlja a dva gospodara?
Portal AnalitikaIzvor

 

Piše: Mihailo RADOJIČIĆ

Ovo se moralo desiti već jednom.... Još od dva oka u glavi sve nam je duplo. Dvije akademije nauka. Dvije pravoslavne crkve. Dva tužilaštva (drugo u povoju). Dva i više sindikata... Dva udruženja novinara i sijaset drugih dvojaca.

Pa imamo i dvostuke Muslimane, dvostruke Albance, a kruna su i - dupli Crnogorci. I u finalu je bilo očekivati, dva predsjednika države! Sa ovoliko udvajanja može se otić i u tri...

No, tamo smo već bili i zbog toga povraćamo. Ko to ne vidi, oba su mu ispala.

Kampanja u višeboju: U Crnoj Gori izbori ne okupljaju već rasturaju narod. Izbornici ga ispamećuju do ispiranja mozga. Kampanja za predsjednika je počela sa vrlo sličnih pozicija.

Vladajući kandidat Vujanović odavno skraćuje himnu i još mu nije uspjelo. Protivnik mu je iz prve skratio zastavu i sveo je na stilizovanu životinjicu. Onda je krenuo višeboj u savlađivanje glasača. Vujanovićevo uporno i besmisleno propitivanje Lekića – „đe je bio za referendum i kako bi glasao“? Potom ga prepada resursursima Crne Gore i obećanjima za napredak, a - ne bilo mu rečeno - za to nije nadležan. Još smo u dubiozama od kad je on bio nadležan.

Zavisni kandidat i nezvisni kandidat: Kandidat Lekić ni u šali nije bio nezavisan. Ozbiljan front je iza njega, ali s artiljerijom kratkog dometa. Vujanovićeva letvica nije visoka, ali je „nezavisni“ samo ponekad preskočio.

Onda DF časti suparnika aperitivom „snimak“. DPS uzvraća čast ’pićem iz gajbe’ (policijske). Nazdravlja dižestivom, snimkom na snimak o tajnom kadrovanju u H. Novom. Inače, što se tiče kadrova DPS-a, taj gine od tuđih u svojim redovima kao i od svojih, uneređenih. Kad su snimci potrošeni, logističari DF-a su založili obraz. Posrnulog člana iz jedne svoje porodice zavrbovali su u cilju kompromitacije vlasti. Pozvali su u pomoć - you tube. Snimak seksa i nemorala je obilato razgolitio vladajuće kadrove.

Međutim, obrazom na obraz - oba bez obraza. DF je prerano krenuo s videom pa je u finišu trke (obne)video. Da su you tube aferu ranili za zadnju neđelu, zatumbali bi ga dobro Filipu. Ovako, zaprška je izostala. Pregrabilo ih srce. Preuranjenom kokotu glava u kotlu.

TV duel: Onda su se Lekiću poturili i oni koje je DF rasturio. SNP mu je došla na noge, a Pozitivna se u miraz sama doturila. Prćiju je zakitio koalicionista s vlasti SDP, pozivajući svoje birače na apstinenciju. Uletio je DF-u ka ćuku tica... u četnike ’44! Vascijeli front protiv DPS-a sa malim koalicijama.

Nakon obraza u obraz, uslijedilo je duel pred tv kamerama. Tu je zaprlo, i to znate. Ili: sve ne znate? Koliko su ubjeđivali Lekića da pristane, toliko su se o jadu zabavili od Filipa, da ne odustane. Đustali su ih jedva, oči u oči! Lekićeva mirnoća je imponovala, a nikad savladano mucanje - nije. Ćakiju je viđen umor, Filipu odmor na licu. Lekić je išao od kuće do kuće, Vujanović od odbora do odbora, pa na odmor. I plašio se Lekića pred kamerama, a Lekić je ispao uplašen. Sve je prošlo s manjim ogrebotima, a Filip, čija je’otresitost’ poznata, bio je otresitiji. Ličio je na đaka kampanjaša, koji izbifla naučeno i kad ne razumije gradivo, a Lekić je bio slik učeniku koji je mnogo učio pa mu se sve pobrkalo.

Tako je naivno navukao Filipa na NATO referendum pa se - sam navuka. Naravno, Filipu se upalila lampica te je provjerio protivnika o jednom trošku, pitajući ga; kako bi glasao na referendumu za NATO? Odgovor je bio...(ne)mušt.

Odbrana Amfilohijevog lika: Druga naiva u kojoj je Lekić ispao Ćaki: Amfilohije je navodno skrivao ratne zlikovce (mada je „nenavodno“ u ovom slučaju sigurnije)... Pa je čestiti Risto, kako ga Filip doživljava, pozvao nadzornike iz EU da ga provjere. Tu je Filip poentirao! O Amfilohiju sve najbolje...

A Ćaki nije moga da se umiješa jer bi pobrkao Front u kome su svi ispod Amfilohijeve mantije. Tu su jedino podijelili bodove. Tada me pozvao jedan crnogorski glasač: ’’Obojici ću kupit šubare, a ja odoh iz CG da glasa od mene nemaju!’’

Filipovi mandati su inače puni doživljaja. Dublje doživljava Amfilohija no himnu. Nju skraćuje, njega produžava. Nikako da shvati da državom ne vladaju doživljaji već odgovornost... No, u nas se i odgovrnost skraćuje prema svom nahođenju. Ali ni tu mu Lekić ne može doskočiti jer i sam skraćuje.

Grand parada profesije: Izborna noć je bila - blizu antologiji beščašća.

Na Javnom servisu predstavnik DF provocira glasače na konflikt, ako ne pobijedi njihov kandidat. Stimuliše ih od prvog prebrojavanja glasova u nivou jedne trećine. Tvrdi da pobjeđuju, gotovo slavi, a ipak sumnja u pobjedu jer, kaže, od početka „projektuje“ krađu itd. I tako tri debele ure, bez opomene voditelja.

Voditelj u studiju i urednik u redakciji, imaju internu vezu (tzv.’doušnika’, bubicu u uhu), ali sve ide - kao bez veze. Kad domaćin ne zna da uredi program, uređuje ga gost. Malo-malo pa taj gost malo izađe, pa se vrne da malo više sjedi, pa se naljuti, pa oće da strkne iz studija, pa popušti, pa ostane po sms naredbi. (Svi u studiju imaju telefone pa ko njemu da ga zabrani.) Pa onda voditelj, izgubljen u verbalnoj diverziji, pita sagovornike - kako vide dalju političku situaciju u CG. Ko da je vidi u toj neviđelici s dva proglašena predsjednika!? Haos!

Izvan studija drama raste u studiju pojam nemaju. Zaboga, bez ikakvog „snimka“, jesu li ovo DPS kadrovi, jerbo drugi ne mogu da kadriraju. Pa i u takvom kadrovanju se prepoznaje ko ide u čiji izborni štab, i koji je kom novinaru pri srcu! To su oni ubačeni koji iznose ’’snimke’’. U Javnom servisu RTCG su takvi nezamjenljivi. Starletice ala Ceca izvještavaju sa najozbiljnijeg događaju u državi. Cecaju se i iz drugih tv. Utegnute, uštikljene na visokim potpeticama, roje se pred kamerama, bez ikave preše dok izborni štab ne izađe s rezultatima. Svuda u svijetu izbori izvlače iz redakcije ugledne novinare, a ovđe vlada izgled nad ugledom. Da nema press panoa pomislili biste da je u pitanju neki editorijal za sexi magazin. I niko od tog roja novinara iz svih redakcija, baš niko, ne postavi pitanje izbornim štabovima zašto usijavaju atmosveru, vraćamo li se mi u 90-ete. Ali kako da pitaju kad ne prepoznaju ništa kao ni urednici u studiju.

Situaciju su, u stvari, spasili kandidati za predsjednika. Oba su izabrani objednom iako nijedan nije zavladao, a moga je da zavlada pakao 90-ih uz ozbiljnu podršku sa te-vea. Država hoće da se otarasi polovnih automobila u svom vlasništvu, mogla bi postupiti jednako i sa svojim kadrovima u našoj profesiji.

 

P.S. Kako sada stvari stoje 15 godina će Crnom Gorom vladati (Luj) Filip. Ako su glasovi validni to mu niko ne može (u)skratiti, kao što on (u)skraćuje Crnogorcima njihova znamenja.

 

 

Portal Analitika