Svijet

VIDEO: Zemlja guta ruski grad Samaru

oksamara
U
gradu Samara koji se nalazi u jugoistočnoj Rusiji, građani žive u strahu jer tlo nestaje ispod njih, ostavljajući pustoš za sobom.

VIDEO: Zemlja guta ruski grad Samaru
Portal AnalitikaIzvor

Fotografije nestanka automobila, autobusa, kamiona izgledaju kao iz apokaliptičnih horor filmova, a ustvari su svakodnevica građana Samare.

Smatra se da su rupe, koje jedu automobile, nastale topljenjem leda, a višak vode da je izazvao propadanje zemljišta. Ogromni krateri pojavili su se u parkiralištima, najprometnijim raskrsnicama, kao i na malim i velikim saobraćajnicama, a vjeruje se da je pored nestanka automobila, autobusa, kamiona i najmanje jedno lice izgubilo život.

Građani Samare potpisali su peticiju pozivajući vlasti da se podhitno pronađe rješenje ovog velikog problema. Ponikve su uobičajne opasnosti u rudarskim oblastima koje prate rastvaranje minerala i poplave. Formiranje prirodnih ponikvi može da traje hiljadama godina, razlikuju se po veličini, a obično su rezultat kraškog procesa koji se javlja kada se sloj stena - krečnjaka ispod zemlje raspusti usljed kisele vode, koja rastvara slojeve stena uspod površine.

Kolaps na površini može da se desi iznenada ili tokom nekoliko sati, a mogu ga izazvati i velike kiše ili oskudni drenažni sistemi. Građani Bereznika u Rusiji takođe kažu da je i kod njih dolazilo do ponora. Popisni podaci pokazuju da je oko 12.000 ljudi napustilo grad između 2005. i 2006. godine, nakon otvaranja mnogih rupa.

Ovakve pojave su česte i u Americi, u Floridi.

 

Portal Analitika