Kultura

Mićunović: Kultura je potencijal razvoja ostalih sfera društva

0904micunovic
K
ultura nije i ne može biti izolovana oblast, koja se, u vremenu krize, posmatra isključivo kao trošak. Kultura predstavlja, i stoga može i mora biti sagledana, kao mogućnost, potencijal razvoja ostalih sfera društva – turizma, ekonomije, obrazovanja, a kao potencijal, koji kao finalni proizvod donosi materijalnu i nematerijalnu korist, i kultura zahtijeva ulaganja, kazao je ministar kulture Branislav Mićunović na devetom sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope.

Mićunović: Kultura je potencijal razvoja ostalih sfera društva
Portal AnalitikaIzvor

Skup, koji je danas održan na Brdu kod Kranja, u okviru slovenačkog predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom, otvorio je Uroš Grilc, novoizabrani ministar kulture Republike Slovenije, ističući značaj tog Savjeta koji svake godine okuplja ministre kulture Regiona i obrazložio značaj odabira ovogodišnje teme – kultura i obrazovanje.

Uvodno obraćanje imale su generalna direktorka UNESCO-a, Irina Bokova, evropska komesarka za kulturu, obrazovanje i mlade, Andrula Vasilu, i Snežana Samardžić - Marković, generalna direktorka Direktorata za demokratiju Savjeta Evrope.

Govoreći o značaju strategije za kulturu i obrazovanje, Mićunović je istakao da one predstavljaju dva resora koja su po svojoj prirodi upućena jedan na drugi.

- Često baš saradnja ova dva resora izostaje ili se zasniva na pojedinačnim inicijativama, bez strateškog pristupa ovom pitanju – zaključio je on.

Portal Analitika