Abiznis

VIDEO: Ofšor kompanija za tri dana i 1.000 dolara

09dolariok
S
ajt Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), koji tvrdi da raspolaže podacima o vlasnicima ofšor kompanija iz cijelog svijeta, objavio je juče na svojoj stranici animaciju u kojoj je detaljno objašnjeno kako se novac prebacuje na tajne ofšor račune.

VIDEO: Ofšor kompanija za tri dana i 1.000 dolara
Portal AnalitikaIzvor


Podsjećanja radi, procjenjuje se da balkanski političari, biznismeni i estradne zvijezde na tajnim računima čuvaju čak 32 milijarde dolara.



U animiranom filmu oni upozoravaju da mnoge svjetske krize, uključujući i finansijsku krizu u Grčkoj, nikad ne bi bile moguće da nije bilo ofšor kompanija.



Kako ističu, ofšor kompanije, između ostalog, služe da se pomoći njih sakrije novac, pomoge izbjegavanje plaćanja poreza, zatim za pranje novca, prikrivanje finansijskih transakcija, otvaranje mogućnosti za skrivanje poslova kojim se određena kompanija bavi, skrivanje mjesta u koja se novac investira, kao i za potkupljivanje i plaćanje mita.



Sajt navodi da je otvaranje ofšor kompanije veoma jednostavno i da svako to može uraditi. Kao primjer navode da na Djevičanskim ostrvima, koja, kako se tvrdi, imaju pola miliona ofšor kompanija, što čini 40 odsto svih svjetskih ofšor kompanija, vlastitu ofšor kompaniju možete otvoriti u roku od tri dana za cijenu od oko 1.000 dolara.



"Moguće je da će vas službenik pitati da priložite dokaz svog identiteta, možda čak i provjere vaše ime u bazi podataka, da vide da niste možda terorista. Ali ništa ne brinite. Sistem možda uhvati neku veliku ribu, ali velika većina prevaranata i kriminalaca jednostavno 'prođe' kroz mrežu", navode u animaciji.



I

stiče se da na Djevičanskim ostrvima za 500 dolara možete angažovati treće lice ili kompaniju da bude nominalni direktor vaše ofšor kompanije.



"Ti ljudi iznajmljuju svoje ime, tako da vi, pravi vlasnik, ne morate otkrivati vaše. To je kao kad registrujete automobil na tuđe ime. Totalna anonimnost je zagarantovana. Ta ista osoba može biti nominalni direktor stotina ili hiljada kompanija širom svijeta. Ali nemojte da brinete, nominalni direktor se uopšte neće 'miješati' u vaše poslove", ističe se u animaciji.



Kako je navedeno, poreske oaze često obećaju da će njihovi nominalni direktori biti potpuno nezainteresovani šta se dešava u vezi sa vašom kompanijom.



"Oni putem advokata prenesu ovlaštenja na vas, a vaše ime se na korporativnim dokumentima nikad i nigdje ne pojavljuje. Tada nominalni direktor može otvoriti bankovni račun na vaše ime i time učiniti gotovo nemogućim da bilo ko može slijediti novac do vas", navedeno je u materijalu.



Navedeno je da se na Kukovim ostrvima klijentima nude posebne pogodnosti - da vašu kompaniju koju ste osnovali u nekom poreskom raju registrujete unutar posebnog fonda koji se bavi zaštitom vašeg novca.



"Kukova ostrva poznata su po čuvanju tajni. Tamo možete upakovati i vašu tajnu kompaniju i vaš tajni račun u fond, tako da, čak ako vas neko i nađe, biće mu gotovo nemoguće da otkrije vaše račune, jer Kukova ostrva ne priznaju jurizdikciju stranih sudova. Na Kukovim ostrvima je protivzakonito otkriti bilo kakvu informaciju o klijentima", navedeno je u animaciji.



Na ovaj način se, kako se ističe, nudi potpuna anonimnost i sve pogodnosti čuvanja novca, tako da polovina svjetske trgovine prolazi kroz poreske rajeve na kojima se nalazi čak trećina ukupnog bogatstva.



"Sad vidite kako vam poreski rajevi omogućavaju da potpuno sakrijete vaš novac i vaše aktivnosti, a sve je potpuno legalno i niko vas ne može goniti, dokle god vi to želite", završava poruku animacija.

 

tekst: nezavisne.com, foto: sandugrecu.blogspot.com

Portal Analitika