Abiznis

Masovno štampanje novca prerasta u valutni rat, jen na ciljanom minimumu

0904valutniratok
U
centru pažnje na tržištu valuta je japanski jen, koji je prošle sedmice naglo oslabio nakon objave tamošnje Centralne banke da kreće u novi krug štampanja novca. Jen je u odnosu na euro izgubio skoro 10 odsto u dva dana, što je jedan od najvećih padova vrijednosti u istoriji. Analitičari Admiral Marketsa ističu da se ove sedmice očekuje nastavak slabljenja japanske valute u odnosu na dolar.

Masovno štampanje novca prerasta u valutni rat, jen na ciljanom minimumu
Portal AnalitikaIzvor

-Trenutni odnos  valutnog para EUR/JPY na platformi Admiral Marketsa je 128,40, što je najniži kurs u zadnje tri godine. Ove sedmice će jen vjerovatno nastaviti da slabi, pa bi kurs valutnog para USD/JPY mogao porasti na 100. Uz korišćenje velike finansijske poluge koja je dostupna na računima Admiral Marketsa, na ovoj promjeni kursa moguće je zaraditi nekoliko odsto- ističe se u novoj analizi Admiral marketsa, dostavljenoj Portalu Analitika.

Japanski regulator najavio je da namjerava da doštampa novca više nego ikada- do 2014. godine planiraju da povećaju bilansu Centralne banke za čak 30 odsto japanskog BDP-a. Poznati investitor na finansijskim tržištima Džordž Soroš upozorava da su potezi Japanske Centralne banke jako opasni i da bi situacija mogla izmaći kontroli, te da bi se Japan mogao naći u još većim problemima od sadašnjih.

I ostale velike centralne banke spremne su na štampanje novca. Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi je prošle sedmice rekao da bi ECB mogla početi da sprovodi agresivniju monetarnu politiku snižavanja kamata i ubrizgavanja nove količine novca u sistem. Amerikanci već godinama sprovode program „Quantitative easing“ što je njihova verzija štampanja hiljada milijardi dolara i upumpavanja u ekonomiju, dok Kina već decenijama svoju valutu drži nerealno slabom,

“Iako niko osim Japanaca ne želi da prizna da namjerno slabi svoju valutu da bi podstakao izvoz. potezi monetarnih vlasti najvećih ekonomija na svijetu ukazuju da se radi o klasičnom valutnom ratu. Interesantno da su finansijska tržišta u slučaju ECB reagovala suprotno u odnosu na Japansku centralnu banku, pa je euro ojačao u odnosu na većinu valuta. U odnosu na američki dolar ojačao je oko 1,5 odsto, tako da je trenutni kurs valutnog para EUR/USD na platformi Admiral Marketsa oko 1,3000”, precizirano je u analizi.

Portal Analitika