Društvo

MANS: U Rožajama nakon parlamentarnih izbora upisano 523 birača

mans
U
birački spisak u rožajskoj opštini su, nakon parlamentarnih izbora u oktobru, upisane 523 osobe, od kojih je svega 126 biračko pravo steklo punoljetstvom, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), prenosi agencija MINA.
MANS: U Rožajama nakon parlamentarnih izbora upisano 523 birača
Portal AnalitikaIzvor


„U periodu između parlamentarnih i predsjedničkih izbora, u Opštini Rožaje je, u prosjeku, svakog radnog dana upisano više od pet birača, a među upisanima ima i cijelih porodica koje nijesu glasale na prethodnim izborima“, kaže se u saopštenju.



Navodi se da, u nekim slučajevima, na desetine ljudi živi na istoj adresi, dok su mnogi novoupisani rođeni i žive u inostranstvu.



„Postoji ukupno 523 glasača u Opštini Rožaje, koji su imali pravo glasa na juče održanim predsjedničkim izborima, a nijesu bili upisani u birački spisak za parlamentarne izbore koji su održani u oktobru prošle godine“, naveli su iz MANS-a.



Prema njihovim riječima, samo 126 glasača rođeno je 1995. godine, pa su samim tim po automatizmu dobili pravo glasa, sticanjem punoljetstva.



„Od novoupisanih ima svih starosnih dobi, a najstariji novoupisani je Malića Duraković, koji je rođen 1930. godine i nije bio upisan u birački spisak na prethodnim izborima. Rasima Honsić, takođe, novoupisana u odnosu na prethodne izbore, iako je rođena 18. jula 1932. godine“, kaže se u saopštenju.



Navodi se da je 112 novoupisanih u Opštini Rožaje, koji su stariji od 50 godina, a koji nijesu imali pravo glasa na parlamentarnim izborima.



Najviše novoupisanih, njih 140, su mladi od 19 do 30 godina, 88 novoupisanih je populacija od 41 do 50 godina, dok ih je 67 starosti od 31 do 40 godine .



„Interesantno je da postoji veliki broj birača koji su upisani nakon oktobarskih izbora, koji su stariji od 61 godine. Njih je 57, od kojih čak 18 osoba ima 70 i više godina“, naveli su iz MANS-a.



Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije (NVO), od ukupno 523 novoupisanih, 387 rođeno u Crnoj Gori, dok je ostalih 136 glasača rođeno u inostranstvu, mahom u Njemačkoj, Austriji, Kosovu, Turskoj, Srbiji i Luksemburgu.



Iz MANS-a su kazali da je najveći broj novoupisanih rođenih u inostranstvu porijeklom sa Kosova, njih 51, dok je iz Srbije 42, a iz Njemačke 16 osoba.



U MANS-u tvrde da su i cijele familije upisivane „za potrebe predsjedničkih izbora, navodeći kao primjer porodicu Kuč koja živi na adresi Lučice bb u Rožajama, i svi su upisani u birački spisak nakon parlamentarnih izbora.



„Dakle, Nafija, Abit, Rafet, Enisa, Ramadan, Antigone i Azra nisu glasali na oktobarskim izborima, ali su imali pravo glasa na predsjedničkim izborima. Ukupno 19 osoba iz Rožaja sa prezimenom Kuč je novoupisano“, kaže se u saopštenju.



Navodi se da su sličan primjer i Redžić Safet (47), Nusret (44) i Biserka (42), koji žive u Suhopoljskoj bb i koji su dobili pravo glasa nakon oktobarskih izbora.



„Najviše ima novoupisanih sa prezimenom Murić, čak 63. Ukupno 11 novoupisanih Murića živi na adresi Jablanica bb, devetoro na adresi Klanac bb, osmoro na adresi Bać bb, troje žive u Gornjoj Lovnici bb, Dračenovcu bb, Carinama bb, kao i u Rifata Burdžovića bb“, precizirali su iz MANS-a.



Prema njihovim riječima, novoupisanih sa prezimenom Kalač ima 26, a sa prezimenom Dacić 22 od kojih najstariji, Dacić Rama, ima 77 godina.



„Upisano je i 11 Dautovića, koji skoro svi žive u Balotićima bb, a najstariji Dautović Smail ima 66 godina. Takođe, šest Kajevića koji žive na adresi Bać bb su naknadno upisani, tako da Resmija, Bisera, Rijalda, Hata, Ifeta i Resmija nijesu imali pravo glasa u oktobru”, dodaje se u saopštenju MANS-a

Portal Analitika