Društvo

Visok stepen diskriminacije i etničke distance prema Romima

okromi
U
Crnoj Gori postoji visok stepen diskriminacije i etničke distance prema Romima i Romkinjama, navedeno je u zajedničkom saopštenju CEDEM-a, Centra za romske inicijative kao i Udruženja Humanitarac – Nikšić.

Visok stepen diskriminacije i etničke distance prema Romima
Portal AnalitikaIzvor

Ove tri nevladine organizacije su se oglasile povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma i Romkinja.

- Osmi april, Međunarodni dan Roma i Romkinja, koji se ove godine obilježava po 43.put, prilika je da se podsjetimo na izuzetno težak položaj ove zajednice, ali i na mjesto koje im pripada u multietničkoj Crnoj Gori, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, iako aktuelni proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji u većoj mjeri naglašava značaj socijalne integracije, i ovaj 8. april podsjeća da:

- postoji visok stepen diskriminacije i etničke distance prema ovoj zajednici, Romkinje i Romi se i dalje suočavaju sa problemima u ostvarivanju prava na obrazovanje, socijalnu i dječiju zaštitu, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje, među pripadnicima ove zajednice i dalje postoje pravno nevidljiva lica koja ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava, od stotinu Roma samo jedan doživi šezdesetu godinu i uslovi stanovanja u romskim naseljima nisu dostojni života savremenog čovjeka, navedeno je u saopštenju.

- Iako država preduzima značajne napore na planu poboljšanja položaja ove zajednice, održivi rezultati ipak izostaju, posebno na polju zapošljavanja, stanovanja, političke participacije i položaja Romkinja.

Iako je broj učenika/ca u školskoj 2011/2012. utrostručen, njihova obrazovna postignuća ostaju na niskom nivou. Izostaju efikasne mjere na sprječavanju drop-out-a romskih djevojčica, a uloga romskih asistenata/kinja nije sistemski regulisana. Nema rezultata u standardizaciji romskog jezika. Iznos koji je opredijeljen budžetom za unaprjeđenje položaja romske zajednice u ovoj godini je dvostruko niži u odnosu na prethodnu, tvrde u ove tri NVO.

Stoga, očekujemo od države mjerljive rezultate i kvalitetnu saradnju sa romskim civilnim društvom. Zahtijevamo od nadležnih organa da: izvrše izmjenu izbornog zakonodavstva kako bi se pripadnicima/ama romske populacije omogućilo da imaju autentičnog/u predstavnika/cu u parlamentu, kao što je omogućeno svim drugim manjinskim zajednicama i spriječe mogućnosti za zloupotrebu sredstava namijenjenih za integraciju Roma i Romkinja, razviju sistem prevencije i sprječavanja ranih prisilnih brakova unutar romske populacije,

Navodi se da se od države očekuje da omogući ovoj zajednici ostvarivanje prava na adekvatno stanovanje kroz donošenje nedostajućih zakonskih i podzakonskih akata,

uključe rješavanje problema Roma i Romkinja, kao jedan od prioriteta, u godišnje planove za pretpristupne fondove EU, kako bi se obezbijedilo adekvatno finansiranje usvojenih strategija i kvalitetna priprema za predsjedavanje Crne Gore Dekadom Roma u drugoj polovini ove godine.

Na kraju, pozdravljamo sve aktere koji svojim radom doprinose poboljšanju položaja Roma, a pripadnicima romske zajednice čestitamo praznik, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika