Svijet

Vikiliks najavio da će danas objaviti 1,7 miliona dokumenata američkih diplomata

08asanokz
V
ikiliks je najavio da će danas da objavi više od 1,7 miliona dokumenata američke obavještajne i diplomatske službe, koji se odnose na svaku zemlju svijeta, iz perioda 1973-76 godine, saopštio je osnivač sajta Džulijan Asanž.

Vikiliks najavio da će danas objaviti 1,7 miliona dokumenata američkih diplomata
Portal AnalitikaIzvor


Međutim, suprotno onim dokumentima koji su objavljeni 2010. godine, ovi su dostupni u američkim nacionalnim arhivima. Među dokumentima su i brojne poruke koje je poslao i primio američki državni sekretar u to vrijeme

Henri Kisindžer

.



Kolekcija dokumenata nazvana je Javna biblioteka američke diplomatije (Public Library of US Diplomacy) ili Plus D, a predstavljena je kao najveća zbirka američke tajne, ili doskoro tajne, diplomatske prepiske. Asanž je izjavio za Pres asosiejšen da ove informacije pokazuju “ogroman domet i radijus” američke diplomatske i obavještajne aktivnosti.



Godine 2010. Vikiliks je objelodanio na stotine tajnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu i povjerljive depeše o vladama različitih država svijeta, koje su ambasadori slali Vašingtonu.



Uprkos pretnjama američke administracije, najveći svjetski haker, Australijanac po nacionalnosti, poručio je da će nastaviti da objavljuje tajne dokumente i da će se boriti protiv pokušaja da se blokira rad Vikiliksa.



Asanž od juna prošle godine boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu da bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje. On poriče sve optužbe i tvrdi da bi ga Švedska odmah izručila Sjedinjenim Državama, gdje bi mogao da bude optužen za veleizdaju.



Britanske vlasti kažu da će ga uhapsiti čim kroči iz ambasade, koja se nalazi pod stalnim nadzorom.


 

tekst i foto: blic.rs



.

Portal Analitika