Finansije

Luksemburg spreman da ublaži načelo bankarske tajne

0804luksemburgok
L
uksemburg je spreman da ublaži kontroverzno načelo bankarske tajne, kako bi pomogao u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza, kazao je ministar finansija Luk Friden za njemački list Frankfurter algemajne cajtung.

Luksemburg spreman da ublaži načelo bankarske tajne
Portal AnalitikaIzvor

Podstaknut oštrim kritikama partnera u eurozoni koji Luksemburgu spočitavaju striktno insistiranje na bankovnoj tajni, minister Friden je kazao da će razmotriti poteze za podizanje nivoa transparentnosti.

"Želimo da ojačamo saradnju sa stranim poreskim vlastima, Međunarodni trend ide u smjeru automatske razmjene informacija o bankarskim depozitima. Više nijesmo striktno protiv toga", naveo je Friden.

Kao primjer podataka koji bi u okviru izmijenjene politike mogli biti dostavljeni matičnim zemljama naveo je isplate kamata.

"Luksemburg ne zavisi o klijentima koji žele da uštede na porezu", naglasio je Friden.

Mala kneževina spada među šest zemalja- utemeljivača Evropske unije a našla se pod lupom u sklopu zakonodavnih inicijativa koje su pokrenute kako bi postavile temelje za transparentnije i odgovornije poslovanje finansijskog sektora. Sporna je u prvom redu luksemburška kultura bankarske tajne.

Luksemburška vlada istakla je da njihov finansijski sektor obuhvata 141 banku iz 26 zemalja, kao i 3.840 investicionih fondova.

Portal Analitika