Svijet

Danas ekshumacija čileanskog nobelovca Pabla Nerude

neruda
Č
ileanski pjesnik i nobelovac Pablo Neruda danas će biti ekshumiran kako bi bilo utvrđeno da li je umro od raka ili ga je otrovao režim zloglasnog Augusta Pinočea čiji je bio žestoki protivnik.

Danas ekshumacija čileanskog nobelovca Pabla Nerude
Portal AnalitikaIzvor

Dugo se vjerovalo da je ljevičarski pjesnik, koji je umro 12 dana posle vojnog puča 1973, u kome je zbačen socijalistički predsjednik Salvador Aljende i na vlast doveden general Augusto Pinoče, umro od raka prostate.
Ali zvaničnici su 2011. počeli da razmatraju mogućnost da su ga otrovali agenti Pinočeovog režima, kao što je tvrdio Nerudin vozač.

- Mi smo došli da ekshumiramo pjesnika. Počeli smo da kopamo i približavamo se spomeniku - izjavio je sudija istražitelj Mario Karosa.

Nerudino tijelo je trebalo da bude ekshumirano u osam sati po lokalnom vremenu, ali su pripreme za otvaranje grobnice počele juče. Njegovi ostaci se nalaze u grobu u jednoj od njegovih kuća u Isla Negri koja je pretvorena u muzej, prenosi AFP.

Policijski istražitelji i stručnjaci za sudsku medicinu juče su postavili specijalni šator da bi zaštitili radove od očiju javnosti. U istom grobu je sahranjena i njegova treća žena Matilde Urutija.
Neruda je 1971. dobio Nobelovu nagradu za književnost, a najpoznatiji je po ljubavnim pjesmama i epskoj poemi o južnoameričkoj istoriji i njenom narodu.

Čileansko pravosuđe je dalo zeleno svijetlo za istragu u junu 2011. posle žalbe koju je uložila čileanska Komunistička partija čiji je Neruda bio član.

Portal Analitika