Politika

(VIDEO) ĐUKANOVIĆ: Ova pobjeda je podvig uprkos udruženoj opoziciji i opstrukciji SDP-a

0704milo1
P
redsjednik DPS-a Milo Đukanović je u večerašnjem obraćanju javnosti, u štabu DPS-a, pred brojnim građanima čestitao pobjedu kandidatu Filipu Vujanoviću, istakavši da je ona svojevrstan podvig, jer je izvojevana uprkos udruženoj opoziciji i opstrukciji SDP-a.

(VIDEO) ĐUKANOVIĆ: Ova pobjeda je podvig uprkos udruženoj opoziciji i opstrukciji SDP-a
Portal AnalitikaIzvor

- Čestitam Filipu Vujanoviću na velikoj pobjedi i želim mu uspješan još jedan mandat na mjestu predsjednika Crne Gore. Ovo je zaista velika pobjeda, imajući u vidu kontekst u kojem smo ovu pobjedu izvojevali. Ovo je pobjeda u kojoj, kao što vidimo, imamo naspram sebe udruženu opoziciju, koja je zanemarila svoje programske i ideološke razlike, i kojoj je jedina tačka homogenizacije - animozitet prema DPS-u - kazao je Đukanović i dodao:

- Imamo nepovoljan ekonomsko-socijalni kontekst koji je generisan globalnom ekonomskom krizom i koji je stvorio probleme za život svakom građaninu Evrope, pa time i građanima Crne Gore i naravno samim tim dovodi do kolebanja političkih i vrijednosnih stavova svih građana. I, napokon, imali smo i jednu nepredviđenu, vanrednu okolnnost, da smo imali žestoku opstrukciju iz redova svog tradicionalno koalicionog partnera, koji je ne samo pasivno ostao po strani, u odnosu na naš napor da pobijedimo na ovim izborima i doprinesemo daljem dinamičnom, proevropskom putu Crne Gore, nego je aktivno učestvovao u kampanji protiv našeg kandidata, protiv naše politike, time, voljno ili nevoljno, pridružujući se destruktivnim naporima, protiv politike koju predvodi DPS. Pobijediti u takvim okolnostima, zaista je podvig i želim, prije svega, vama, svim našim članovima koji su u onoj pobjedničkoj infrastrukturi DPS-a dali svoj doprinos, da čestitam na demokratskom podvigu koji je doveo do ovakvog izbornog rezultata.

narod0704

Đukanović se, potom, zahvalio i koalicionim partnerima koji su doprinijeli pobjedi Vujanovića.

- Želim da odam, zaista, iskreno i više nego zasluženo priznanje, našim koalicionim partnerima koji su nas podržali u ovom naporu, dakle, Bošnjačkoj stranci, Albanskim partijama, Hrvatskoj građanskoj inicijativi, Liberalnoj partiji, koje su, više nego partnerski, više nego prijateljski i krajnje odgovorno prema Crnoj Gori i njenom evropskom putu, učestvovali sa nama u ovoj kampanji i podnijeli teret jedne izuzetno teške kampanje, koja je rezultirala ovakvom pobjedom - kazao je Đukanović i dodao:

- Želim, takođe, da čestitam našim političkim protivnicima, koji su učestvovali u ovoj izbornoj trci, na drugoj strani. Želim da im čestitam na jednom rezultatu koji je respektabilan. Ostvariti ovaj rezultat je nešto što zaslužuje poštovanje i ja želim da u ime DPS-a saopštim poštovanje za rezultat koji su ostvarili. Isto tako, da ukažem da smo mi, kao je to kazao Filip Vujanović, saopštili rezultate koji su rezultat vrlo preciznog prebrojavanja glasova, na svakom izbornom mjestu, dakle nijesu podložni bilo kakvoj manipulaciji. Razumijem potrebu onih koji su očekivali da će pobijediti, a izgubili su, da žale za propuštenom prilikom, ali ne razumijem ono što su bila njihova saopštenja, sa njihovog presa, kojim su pokušali da ospore ono što se osporiti ne može. Upravo, kako je kazao Filip Vujanović, u predviđenom zakonskom roku, imaćemo zvanične rezultate DIK na bazi zapisnika koji su potpisali i naši i njihovi predstavnici, i ubijeđen sam da će oni, do u nijansu, potvrditi ono što vam je Filip Vujanović sapštio kao izborni rezultat.

Đukanović je naglasio „da se i u pobjedi, i u porazu, treba odnijeti časno“.

- I u politici, kao i u životu, ima pobjeda i poraza i potrebno je odnijeti se časno i kada ste pobjednici, ne dozvoliti da se uznesete u toj pobjedi, ali odnijeti se časno i tada kada izgubite i biti svjesni - da nema malih ili velikih pobjeda ili poraza. Postoje samo pobjede i porazi. U ovoj izbornoj trci, DPS je sa svojim koalicionim partnerima pobijedio. Izraz te pobjede je pobjeda našeg predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića. On je zahvaljujući glasovima većinske Crne Gore, a na bazi rezultata vlastitoga rada, stekao pravo da i u sljedećem petogodištu obavlja najodgovorniju funkciju u državi Crnoj Gori - kazao je Đukanović i dodao:

- Bez obzira na malo nervozne reakcije iz našeg protivničkog tabora, ja želim i vama i svim drugim građanima Crne Gore, da poručim da je država Crna Gora apsolutno sposobna da garantuje potpunu pravnu stabilnost, da garantuje poštovanje onoga što je demokratska volja građana Crne Gore, da garantuje stabilnost, pravni red u ovoj državi i da nećemo, apsolutno, dozvoliti nikome da - zadovoljan ili nezadovoljan - izbornim rezultatom, manifestuje svoja raspoloženja na bilo koji način koji mogu dovoditi u pitanje poredak ove države, pravnu stabilnost i sigurnost. Ubijeđen sam da je ovo još jedna pobjeda u nizu, demokratske i proevropske Crne Gore, multietničke Crne Gore, koja je prosperitetna na bazi realnih razvojnih resursa i ubijeđen sam da ćemo, na temelju učvršćene stabilnosti, ovom pobjedom nastaviti da Crnu Goru, veoma dinamično, veoma stabilno, približavamo onome što su naši evropski i evroatlantski ciljevi - zaključio je Đukanović.

 

 

Portal Analitika