Politika

CEROVIĆ: Poenta izbora je da kandidati odgovaraju građanima

0704cerovic01
N
akon objavljivanja rezultata kandidati treba da pruže ruku jedan drugom. To nije obaveza u smislu bontona, već je demokratska praksa i poruka naciji, kazao je komunikolog Radoje Cerović u emisiji Izborna noć na TVCG.

CEROVIĆ: Poenta izbora je da kandidati odgovaraju građanima
Portal AnalitikaIzvor

- U demokratskom smislu, poenta izbora je da kandidati zajedno odgovaraju građanima. I to je poenta. U medijskom smislu, kampanja ima nekih drugih "ciljeva". Ali oni traju samo jedno određeno vrijeme - dok se ne završi kampanja. Nakon toga te tenzije moraju biti snižene - kazao je Cerović i dodao:

- Nakon objavljivanja rezultata kandidati treba da pruže ruku jedan drugom. To nije obaveza u smislu bontona, već je demokratska praksa i poruka naciji. Sasvim dovoljno smo gledali jedni druge "preko nišana" u ovom regionu da sada ne bi mogli da ispoštujemo tu jednu sitnu, malu demokratsku praksu - zaključuje on.

Cerović je takođe izjavio da u Evropi nije praksa da izborni štabovi objavljuju rezultate kada je riječ o maloj razlici u procentima.

- Iako ti štabovi imaju metodološki mnogo bolja istraživanja nego što su ovdje dostupna, kada je riječ o nekoliko procenata razlike ne saopštavaju ih upravo da se ne bi podizala tenzija, već se čekaju zvanični rezultati.

Portal Analitika