Region

Dačić: Srpski patrijarh je još 1690. godine napustio Kosovo

0704dacic1
S
rpski državni vrh nastaviće i narednih dana sa diplomatskim aktivnostima, kako bi se došlo do kompromisnog rješenja po pitanju pravosuđa i policije za zajednicu srpskih opština na Kosovu, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić poslije sastanka sa predsjednicima srpskih parlamentarnih stranaka i šefovima poslaničkih grupa.

Dačić: Srpski patrijarh je još 1690. godine napustio Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

- I juče i jutros su vođene diplomatske aktivnosti kako bi popravili ponudu Brisela. Nastavićemo i sjutra. Već je bilo takvih kontakata. Nećemo dozvoliti da propadne sve što je dobro postignuto u dijalogu sa Prištinom - rekao je Dačić i dodao da će Vlada Srbije sjutra donijeti odluku o ponudi Brisela i iznijeti svoj stav javnosti.

Premijer Srbije je istakao i da je „Vlada čvrsto oprijedeljena za nastavak dijalog sa Prištinom i da niko ne dovodi u pitanje put Srbije ka Evropskoj uniji“.

- To je naš nacionalni interes, kao što je i održivo rješenje za odnose Beograda i Prištine - naveo je on i dodao da utorak nije Dan D i podsjetio da se odluka o datumu za početak pregovora donosi u junu.

Dačić je izjavio i da je državni vrh jedinstven i da na sastancima članova vladajuće koalicije nije bilo svađa, pa čak ni polemike.

- Prije nekoliko dana sastao sam se sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i to je trajalo nekoliko sati. Nismo se svađali. Razmišljali smo šta dalje - istakao je Dačić.

Predsjednik Vlade Srbije rekao je i da su razgovori sa svim partijama protekli u veoma konstruktivnoj atmosferi, kao i da niko iz Vlade nije tražio podršku opozicije.

- Predsjednici političkih stranaka i šefovi poslaničkih grupa upoznali su nas sa svojim viđenjem situacije. Mi im nismo tražili pomoć. Kosovo je trenutno najvažnije državno pitanja i bilo bi dobro da budemo jedinstveni - rekao je Dačić.

Najavio je i da će se on i Nikolić sjutra sastati sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom. On je istakao da posljednje SPC saopštenje „dolazi iz Beograda, a ne iz Peći“.

- Srpski patrijarh je još 1690. napustio Kosovo, što nešto govori - rekao je Dačić.

Foto: blic.rs

Portal Analitika