Društvo

Poremećaj visokog krvnog pritiska pogađa trećinu Crnogoraca

0704-Zdravlje
D
anas se u svijetu obilježava svjetski Dan zdravlja. Poremećaj visokog krvnog pritiska pogađa trećinu Crnogoraca i jedan je od najvećih faktora rizika za srčane bolesti i moždani udar, pišu Dnevne novine.

Poremećaj visokog krvnog pritiska pogađa trećinu Crnogoraca
Portal AnalitikaIzvor

U Crnoj Gori 60 procenata stanovništva starijeg od 65 godina boluje od hipertenzije, dok je taj procenat duplo manji u SAD gdje 28 procenata stanovništva ima hipertenziju, te 44 odsto Evropljana.

Ovo oboljenje je uzrok skoro polovine smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarima i srčanim oboljenjima. Prema podacima Instituta za javno zdravlja, u 2011. godini je bilo 76.341 posjeta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zbog povišenog krvnog pritiska, što čini 65,16 odsto od ukupnog broja posjeta zbog bolesti istema krvotoka.

„Najveći procenat osoba sa povišenim krvnim pritiskom je među ispitanicia starosti od 65 do 74 godine i 75 i više godina, dok je među ispitanicima starosti 20 do 34 godine 8,2 odsto bilo sa povišenim krvnim pritiskom“, saopšteno je DN iz Centra za razvoj zdravstvenog sistema Instituta za javno zdravlje.

Prema riječima direktorke Centra za kardiologiju Kliničkog centra u Podgorici, doktorke Božidarke Knežević, hipertenzija je ozbiljno oboljenje zbog komplikacija koje izaziva prvenstveno na srcu kao mišiću i srčanim-koronarnim sudovima. Ona je dodala da djeca manje obolijevaju od hipertenzije, a ukoliko se javi često je posljedica nekog drugog oboljenja. Međutim, Knežević ističe da se i kod nas, kao i u svijetu hipertenzija počela javljati češće uz veću pojavu gojaznosti djece.

Kako tvrdi Knežević, a prenose DN, u 90 odsto slučajeva uzrok visokog krvnog pritiska je nepoznat, mada je objasnila da gojaznost, nekretanje, hrana bogata solju, konzumacija alkohola, pušenje, povećavaju rizik od hipertenzije, kao i da je familijarna učestalost veća.

Foto: ultrazvuk-tarle.hr

Portal Analitika