Abiznis

Izbor za „najzelenije preduzeće u Crnoj Gori“

0704-Spojimo-niti
U
Crnoj Gori će prvi put ove godine biti izabrano eko-preduzeće. Riječ je o akciji koja se u Evropskoj uniji organizuje od 1990. godine, a kod nas je sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma u okviru kampanje „Spojimo niti“, piše Pobjeda.

Izbor za „najzelenije preduzeće u Crnoj Gori“
Portal AnalitikaIzvor

Ovim projektom Crna Gora će se pridružiti zemljema Evrope koje prepoznaju i cijene organizacije i vlade koje doprinose zaštiti okoline i održivom razvoju.

Osim kriterijuma poštovanja Zakona o zaštiti prirode, od kompanija se traži da sprovode monitoring emisije štetnih gasova, ispuštanje otpadnih voda, zagađenost tla, potrošnju energije i proizvodnju otpada i njegovo odlaganje, a razultati moraju biti dostupni javnosti.

Kako piše Pobjeda, preduzeće treba da ima i zapošljeno lice ili sektor zadužen za zaštitu životne i zdravlja. Osim toga mora sprovoditi i ekološke obrazovne kampanje.

U prijavi za konkurs treba saopštiti podatak o investicijam u zaštiti životne sredine u protekle tri godine, kao i posjedovanje nekog od sertifikata ili standarda za zaštitu životne sredine i ekološki znak.

Najbolje kompanije izabraće žiri, a nagrade će prema planovima organizatora biti dodijeljene u maju.

- Pobjednici konkursa eko-preduzeće 2013. u Crnoj Gori, naredne godine mogu konkurisati za izbor najboljeg ekološkog preduzeća u Evropskoj uniji, piše Pobjeda.

Foto:  vimeo.com

Portal Analitika