Region

Sinod SPC rukovodstvu Srbije: Obećali ste da neće predati, izdati ili prodati Kosovo

0604sinod
S
inod Srpske pravoslavne crkve apelovao je na državni vrh Srbije da „ispune svoja obećanja i ni pod kojim uslovima ne predaju Kosovo“, prenosi RTS.

Sinod SPC rukovodstvu Srbije: Obećali ste da neće predati, izdati ili prodati Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

Sveti arhijerejski Sinod SPC, na čelu sa patrijarhom Irinejem, ocijenio je da „nijedno državno rukovodstvo Srbije, pa ni današnje, nema ni pravo, a ni mandat, da pristane na uslove koji nisu ispostavljeni nijednom drugom kandidatu za članstvo u EU“.

- Ulaznica je preskupa. Srbija ne bi smjela da pristane da unaprijed plati takvu cijenu za robu koja joj možda nikad neće biti isporučena. Ona to nikad u svojoj istoriji nije učinila, bez obzira na čašu žuči koju je zbog toga iz vijeka u vijek morala da ispija - ocijenio je Sinod SPC.

Istovremeno se predstavnici vlasti podsjećaju na njihovo, kako su rekli, najvažnije obećanje da ni pod kojim uslovima neće predati, izdati ili prodati Kosovo.

- Mi, arhijereji Srpske pravoslavne crkve, uvjereni da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vjernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsjetimo i da vas uvjerimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite - navodi se u apelu upućenom predsjedniku, premijeru i prvom potpredsedniku Vlade Srbije.

- Podsjećamo vas, međutim, u cilju ohrabrenja i duhovne podrške, da vam nije teže nego što je bilo čestitome knezu Lazaru uoči Kosovskog boja, ili knjeginji Milici poslije boja, ili patrijarsima Pajsiju, Arseniju III Černojeviću i drugima pod osmanskim igom, ili sveštenemučeniku đakonu Avakumu pred ustanak, ili Karađorđu i Milošu tokom oba ustanka, ili kralju i vladi u vrijeme austrougarskog ultimatuma 1914. godine, ili srpskoj državi u nedavnoj prošlosti, u vreme ultimatuma iz Rambujea - ističe se u apelu.

Prema njihovim riječima, zahvaljujući brutalnoj, ali zato ljekovitoj iskrenosti berlinskog rječnika, za razliku od briselskog, jedno je sasvim predvidivo i izvjesno, a to je da će „posljednji ultimatum glasiti: ili zvanično i formalno, priznajete državu Kosovo ili od prijema u Evropsku uniju nema ništa“.

- Drugim riječima će se od Srba zahtijevati da se dobrovoljno odreknu teritorije i suvereniteta, čak i tragova svog hiljaduipogodišnjeg života na Kosovu, a za uzvrat se nudi prazno, neobavezujuće obećanje „svijetle evropske budućnosti“, odnosno nudi se u praksi jedno veliko ništa - kažu iz Srpske pravoslavne crkve.

Foto: blic.rs

Portal Analitika