Svijet

Ekshumacija tijela Nerude u ponedeljak

0604-Neruda
P
osmrtni ostaci čileanskog Nobelovca Pabla Nerude biće ekshumirani u ponedeljak kako bi se saznalo da li je umro od raka ili bio otrovan, prenosi portal Nezavisne.com.

Ekshumacija tijela Nerude  u ponedeljak
Portal AnalitikaIzvor

Neruda je umro 12 dana nakon vojnog udara 1973. godine u kojem je svrgnut socijalistički predsjednik Salvador Aljende, kada je na vlast došao zloglasni general Augusto Pinoče.

Dugo vremena se vjerovalo da je Neruda umro od raka prostate, javio je AFP. Međutim, zvaničnici su 2011. godine počeli da razmatraju mogućnost da su ga agenti Pinočeovog režima otrovali, kao što je tvrdio Nerudin vozač.

Posmrtni ostaci pjesnika će biti ekshumirani u ponedeljak u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, ali će iskopavanje početi dan ranije, u nedjelju.

- Nakon toga, ostatke će ispitati čileanski i strani stručnjaci kako bi isključili ili potvrdili tvrdnju Nerudinog vozača, Manuela Araje, koji je javno objavio da su Pinočeovi agenti otrovali Nerudu dok se u bolnici liječio od raka, stoji na portalu Nezavisne.com.

Neruda je sahranjen pored svoje supruge Matilde Urutija in Isla Negra, na groblju 120 kilometara zapadno od prestonice Santjaga. Pjesnik je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1971. godine, a najpoznatiji je po ljubavnoj poeziji, kao i po "Canto General" - epskoj pjesmi o istoriji Južne Amerike i njenog naroda.

Foto: nezavisne.com

Portal Analitika