Svijet

Banka Kipra zagubila podatke, građani u panici

0604kiparok
N
ajvećoj banci na Kipru nedostaju podaci o kupovini akcija zbog koje je i imala gubitke. Na ulicama ponovo redovi pred bankomatima.

Banka Kipra zagubila podatke, građani u panici
Portal AnalitikaIzvor

Istražitelji su utvrdili da u Banci Kipra, koja je u centru kontroverznog programa isplate međunarodne finansijske pomoći, nedostaju važni podaci o kupovini akcija koju je obavljala ova banka.

Kiparski mediji prenose da je konsultantska kuća "Alvarez i Maršal" tokom pregleda kompjuterskih arhiva uočila da nedostaju određeni podaci.

Veb sajt "Sajprus mejl" prenio je da su informacije koje je dostavila Banka Kipra nepotpune i da je na nekim njenim kompjuterima pronađen softver za brisanje podataka.

Utvrđeno je da nedostaje mnogo podataka za period od 2007. do 2010. godine. U ovom trenutku nije poznato da li su te informacije slučajno izgubljene ili namjerno izbrisane.

Banka Kipra, najveća finansijska institucija na ostrvu, kupovala je grčke obveznice i pretrpjela gubitak od 1,9 milijardi eura zbog dužničke krize u Grčkoj.

Prema planu koji je usvojen za Kipar, depozitori sa više od 100.000 eura u bankama pretrpjeće gubitke do 60 odsto. Novac uzet sa tih računa biće iskorišten za popunjavanje rupa u bankarskom sistemu, zajedno sa međunarodnim kreditom od deset milijardi eura.

Centralna banka Kipra saopštila je da "Alvarez i Maršal" sada vode istragu i u Banci Laiki, drugoj najvećoj banci u zemlji, čiji će jedan dio biti ugašen, a drugi pridodat Banci Kipra.

Konsultantska kuća je, pored kupovine grčkih obveznica, provjerila i poslovanje Banke Kipra u Rumuniji i Rusiji.

Inače "na terenu", među samim Kipranima, situacija se ne smiruje i nimalo ne raste njihovo povjerenje u bankarski sistem na ostrvu.

Prema planu smanjenja kiparskog bankarskog sektora, deponenti banke Banke Kipra s depozitima većim od 100.000 evra mogli bi, kako navodi Frans pres, da ostanu i bez preostalih 60 odsto sredstava, u zavisnosti od troškova gašenja dijela Laiki banke i spajanja njenog preostalog dijela s Bankom Kipra. Oni će, u najboljem slučaju, morati da sačekaju duži niz godina da bi podigli dio svog novca.

foto: nadlanu.com

Portal Analitika