Svijet

Kim Džong-Un: Despot dječačkog lica koji vodi svijet u katastrofu

 

0604kim-dzongok
C
io svijet strepi od sljedećeg poteza tajanstvenog sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una. Čovjek s prstom na crvenom dugmetu za nuklearno oružje i dalje je misterija za veliki broj analitičara. Ko je uopšte mladi Kim i šta od njega može da se očekuje?

Kim Džong-Un: Despot dječačkog lica koji vodi svijet u katastrofu
Portal AnalitikaIzvor


Debeljuškasti mali čovjek sa čudnom frizurom trenutno uživa nepodijeljenu pažnu čitavog svijeta. Da bi učvrstio svoje pozicije, najmlađi svjetski lider (28) Kim Džong Un naredio je pogubljenja nekoliko visokih funkcionra očevog režima, nastoji da impresionira svoju brojnu, ali slabo plaćenu armiju, a podvrgao se čak i plastičnoj operaciji da bi što više ličio na djeda, obožavanog Vječitog Predsjednika Kim Il-Sunga.



Zapadne obavješajne službe vjeruju da ova želja da se istakne, da učvrsti pozicije i da rasprši zabrinutost zbog svog neiskustva predstavlja pravu pozadinu Kimove naizgled neisprovocirane ratobornosti prema SAD.   



Nema nikakve sumnje da bucmasti mali čovjek sa čudnom frizurom trenutno uživa pažnju čitavog svijeta. Postoji li, međutim, i realna opasnost da taj isti sijvet povuče u nukelarni Armagedon?



Kao razmaženo dijete privilegovanog porijekla, mladi Kim se školovao u Švajcarskoj, a iz bezbjednosnih razloga pretvarao se da je sin šofera ambasade i predstavljao se kao Pak-Un.



Kao trećeg i najmlađeg sina, očekivao ga je život dokone besciljnosti, sve dok se njegov najstariji polubrat Džong-Nam nije nepovratno obrukao kada je uhvaćen da koristi lažni opasoš za ulazak u Japan, kako bi posjetio tokijski Diznilend.



06kimok

Nakon toga, Džong-Un je brzo obučen za vladavinu zemljom, totalitarnom despotijom sa 23 miliona stanovnika, od kojih oko 200.000 trajno boravi u brojnim radnim logorima, gdje težak rad i slaba ishrana održavaju brojnost na ustaljenom nivou.



Da bi se dospjelo u neki od njih, dovoljno je slušati južnokorejski radio, pokušati bjekstvo u Kinu da bi se umaklo gladi, ili nedovoljno hvaliti lidera.

 

Nekoliko mjeseci od dolaska na vlast, Kim je sproveo čistku, uklonivši očeve ključne savjetnika i nekoliko visokih vojnih rukovodilaca. Tetku  i njenog muža, koji su za očevog režima bili skrajnuti vratio je na uticajne pozicije, i izgleda da sada imaju najveći uticaj na mladog diktatora.

Još jednog saveznika našao je u svojoj mladoj supruzi Ro Sol-Ju, poznatoj po za Sjevrnu Koreju neuobičajenom šiku i eleganciji. Ostale žene mogu da biraju između 18 dozvoljenih frizura.

Nagađanja da se Kimov režim možda sprema da donekle liberalizuje život u zemlji raspršena su, a umjesto toga, uslijedila je globalna nukelarna kriza s kojom se danas suočavamo.

tekst i foto: Blic.rs

 

Portal Analitika