Politika

VUJANOVIĆ: Vi nemate stav ni o jednom pitanju; LEKIĆ: Vi ste produžena ruka i činovnik partije

0504tvduel

Predsjednički kandidat Filip Vujanović  rekao je, u večerašnjem TV duelu predsjedničkih kandidata na RTCG, da njegov protivkandidat Miodrag Lekić nema stav ni po jednom pitanju – ni po pitanju NATO-a, Kosova i identitetskih pitanja.  Njegov protivkandidat Miodrag Lekić je istakao da je Vujanović „produžena ruka i činovnik partije i da se Crna Gora zahvajuljući politici DPS-a nalazi u identitetskoj krizi”.

VUJANOVIĆ: Vi nemate stav ni o jednom pitanju; LEKIĆ: Vi ste produžena ruka i činovnik partije
Portal AnalitikaIzvor

 

Vujanović je u dvosatnom i  jedinom TV duelu, kazao da Lekić, „očigledno ne zna što je uloga predsjednika jer dugo nije bio u Crnoj Gori“, optužujući da bi izazvao haos u pravnom sistemu države. Lekić je odgovorio da je Vujanović samo mehanički potpisivao zakone ne pokazavši neophodnu inicijativu kao predsjednik države.

- Nijeste bili u prilici da proučite crnogorski Ustav. Vi ne znate što je dužnost predsjednika države kad potpisuje zakon koji mu donosi Skupština. Sadržaj zakona određuje Skupština a predsjednik. Vi biste anarhično djelovali u našem sistemu i izvazvali biste haos u funkciji predsjednika države. Predsjednik nije božanstvo već ima svoje nadležnosti – rekao je Vujanović

Lekić je odgovorio da on ima potuno drugu koncepciju i da će čitati zakone i neće ih mehanički potpisivati i „prostudiraće te zakone i vratiti ih Skupštini ako procjenim da ne odgovaraju interesima Crne Gore“.kandidati0504

- Vi ste primorani da potpišete zakone jer znate što je vaša partijska linija Mislim da ste vi produžene ruka i jedan činovnik parije i o kritikama koje ste vi uputili ja ne znam. Vi ste pasivan predsjednik Crne Gore koji izvršava naloge vaše partije i odgovorni ste za činjenje i nečinjenje – kazao je Miodrag Lekić. On je istakao da je „jedan od propagandnih trikova je bio da ne zna Crnu Goru i da je to veoma jeftin trik“.

Identitetska pitanja: Govoreći o identitetskim pitanjima, Vujanović je rekao da je ponosan crnogorskim simbolima dok  „predstavnici Nove srpske demokratije koja podržava Lekića, sjede i napuštaju prostorije prilkom intoniranja himne“.

- Smatrao sam da bi bilo korisno da se himna skrati ali ne da se mjenja Ustav i to su simboli na koje smo mi ponosni. Ja sam sve četiri strofe himne odslušao na jednak način dok predstavnici Nove srpske demokrtaije, vaših partnera, sjede i izlaze iz prostorije kada se himna intonira – rekao je Vujanović.

Politika čiji je predstavnik Vujanović je, kako je napomenuo opozicioni kandidat, simplifikovala priču o identitetu.

- Vi ste bili u nekoliko identittetskih stanja od kad se bavite politikom. Crna Gora se zahvaljujući vašoj politici nalazi u krizi identiteta jer imamo i dvije crkve i dvije akademije –  rekao je Lekić.

Spoljna politika: Vujanović je kao spoljnopolitičke uspjehe naveo pohvale koje je generalni skekretar UN Ban Ki Mun uputio na račun Crne  Gore na što je Lekić prokomentarisao da je to „samo diplomatska kurtoazija od koje Crna Gora nema nikakve koristi“. On je istakao da u spoljnoj politici DPS ispoljava servilnost i poslušnost.0504duellekic

- Znam što je spoljna politika i treba uvaža vati odnos snaga ali ne treba biti previše servilan. U spoljnoj politici treba biti dostojanstven – rekao je Lekić i poručio da će nas afera ''Snimak'' koštati puno u daljim koracima prema EU.

Vujanović je pitao ima li Lekić strav prema Kosovu i da li bi slijedio 22  države EU koje su priznale ili 5 država koje nijesu priznale nezavisnost Kosova. Kandiat DPS-a je insistirao da Lekić da odgovor da li bi on kao građanin priznao Kosovo na što je Lekić izbjegao direktan odgovor.

Lekić je naglasio da „ne bi bio servilan da jedno takvo pitanje argumentuje time da su drugi to uradili”.

Kandidat opozicije je rekao da je to osjetljivo pitanje i da su za to trebali da budu konsultovani građani crne gore.

- Nijesam država da priznajem Kososvo i imao bih dostojanstvo. Vama je neko rekao da priznate Kosovo i vi ste  to uradili – kazao je Lekić.

0504filipok

Saglasnost o referendumu za NATO: Predsjednički kandidati su se saglasili da treba raspisati referendum za pristupanje NATO-u ako se steknu uslovi za  pristupanje Alijansi. Vujanović je upitao Lekića kako bi kao građanin glasao na eventualnom referendumu za ulazak u NATO, na što kandidat opozicije nije imao direktan odgovor.

- Vi sve svodite na za i protiv, na pitanje Tito ili Staljin mi ne razmišljamo na isti naćin – prokomentarisao je Lekić, u završnom dijelu TV duela.

- Ulaskom u NATO mi dobijamo priliku da uđemo u jednu veliku porodicu čime se daje prostor da se Crna Gora promoviše za nova ulaganja. NATO ima svoju ekonomsku dimenziju i ona treba da predstavlja snažnu motivacuju. NATO ima i političku dimenziju, to članstvo važno je za ugled Crne Gore. Mislim da je ulzak u NATO koristan za Crnu Goru, rekao je Vujanović koji je ubrzo dobio odgovor od Lekića.

- Crna Gora treba da bude otvorena prema bezbjednosnim sistemima. EU je naš prioritet. Ja pozdravljam otvorene procese dijalog u partnerskom odnosu, ja nemam ništa protiv da mi budemo u neki sistemima u određenoj formi. Ono što DPS pogrešno predstavlja jeste da mi imamo poziv da uđemo u NATO, to nije tačno. Crna Gora mora da istuni neke uslove da bi ušla u NATO. Ako mi to ispunimo ja sam za referendum, da se građani izjasne i da se neko izvini za zločin u Murini i zbog upotrebe zabranjenog oružja. Da pokažemo malo dostojanstva, rekao je Lekić.

 

foto: RTCG

Portal Analitika