Abiznis

Žugić sa delegacijom briselskog odbora za budžet o procesu pristupanja EU

0504zugaevropskiparlamentar
M
inistar finansija Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa delegacijom Odbora za budžet Evropskog parlamenta. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, na čelu sa ambasadorom Mitjom Drobničem, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Žugić sa delegacijom briselskog odbora za budžet o procesu pristupanja EU
Portal AnalitikaIzvor

“Glavna tema današnjeg sastanka odnosila se na pitanja vezana za proces pregovora za članstvo u EU, u kome je Ministarstvo finansija prepoznato kao jedan od ključnih aktera.  Ministar Žugić upoznao je predstavnike Evropskog parlamenta sa ukupnim aktivnostima koje Ministarstvo finansija, u saradnji sa ostalim državnim organima, sprovodi u okviru pregovora za članstvo Crne Gore u EU, ističući da procesi analitičkog pregleda (skrininga) i usaglašavanja nacionalnog sa evropskim regulatornim okvirom, koji su u toku, predstavljaju veoma zahtjevnu i izazovnu fazu u ukupnom procesu pristupanja EU. Ministar je, takođe, upoznao evropske poslanike sa progresom koji je Crna Gora ostvarila kada je riječ o procesu uvođenja decentralizovanog sistema upravljanja fondovima Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Evropskog parlamenta ocijenili su impresivnim napredak koji je Crna Gora, u dosadašnjem periodu, ostvarila u procesu pristupanja.

“Poslanici evropskog Odbora za budžet istakli su da su administrativni kapaciteti i njihova obučenost i kvalitet od ključnog značaja za dinamiku i uspjeh procesa pregovaranja i upravljanja EU sredstvima, što su potvrdila i iskustva ostalih zemalja koje su, u prethodnom periodu, pristupile Evropskoj uniji. Na sastanku je bilo riječi i o ukupnim aktivnostima koje Ministarstvo finansija i Vlada Crne Gore sprovode na planu unapređenja javnih finansija. Ocijenivši dosadašnju saradnju veoma uspješnom i konstruktivnom, sagovornici su dogovorili nastavak intenzivne komunikacije, bazirane na otvorenom dijalogu i razmjeni informacija”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika