Društvo

Vatrogasci podržali izmjene zakona o zaštiti i spašavanju

0504vatrogasciok
D
anas je u Bijelom Polju održana sjednica Izvršnog odbora Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore (SSVCG) na kojoj je razmatran dopis v.d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Ljubana Tmušića da je pokrenut postupak izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i spašavanju i ostavljen rok od 30 dana za davanje predloga i sugestija, saopštio je Portalu Analitika predsjednik strukovnog sindikata Milan Bojović, koje djeluje pri Uniji slobodnih sindikata.

Vatrogasci podržali izmjene zakona o zaštiti i spašavanju
Portal AnalitikaIzvor

“Sjednici su prisustvovali predstavnici sindikalnih organizacija službi zaštite iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Kolašina i Plava, kao i generalni sekretar USSCG, Srđa Keković. Prisutne je pozdravio načelnik Službe zaštite Bijelo Polje Zoran Puletić. Izvršni odbor Strukovnog sidnikata vatrogasaca izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je pokrenut proces izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i spašavanju koji je od posebne važnosti za zaposlene u vatrogasno-spasilačkim jedinicama, imajući u vidu specifičnost i težinu posla koji obavljaju. Na sastanku je iznijet niz primjedbi na rješenja iz važećeg zakona kojima nijesu na kvalitetan i precizan način definisana prava vatrogasaca-spasilaca. Ovo se posebno odnosi na činjenicu da važeći zakon nije zaživio u praksi, da ni nakon šest godina od isteka zakonom propisanog roka nisu usvojeni podzakonski akti kojima se propisuje jednoobrazna uniforma, zaštitna oprema za dejstvovanje, dodatak za opasnost na poslu, koeficijent složenosti poslova i drugo. Posebno je ukazano na diskriminatoran odnos zaposlenih u vatrogasno-spasilačkim jedinicama po pitanju beneficiranog radnog staža I uslova za odlazak u prijevremenu starosnu penziju, u odnosu na kolege koji rade u sektoru vojske i policije, koji ta prava imaju”, ističe se u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno da se uputi poziv načelnicima službi zaštite za održavanje zajedničkog sastanka u narednim danima, na kojem bi razmijenili mišljenje o najaktuelnijim pitanjima koje bi trebalo preciznije ili bolje regulisati izmjenama zakona.

Portal Analitika