Abiznis

Vlada daje garancije za kredit Metalca od 1,5 miliona

5met
V
lada je na jučerašnjoj sjednici usvojila rješenje kojim se preduzeću Montavar Metalac dodjeljuju garancije za pokriće dugoročnog kredita od 1,5 miliona EUR.

Vlada daje garancije za kredit Metalca od 1,5 miliona
Portal AnalitikaIzvor

„Ekvivalent subvencije garancije je 100 odsto iznosa jer davalac nije bio u mogućnosti da pribavi podatke od banaka pod kojim uslovima bi garantovale za isti kredit ovom preduzeću. Takođe, Montavar nnema nikavog kolaterala da ponudi za garanciju jer je cjelokupna imovina preduzeća pod hipotekom za kredite kod NLB Montenegrobanke“, navedeno je u rješenju.

Rješenjem je predviđeno i odlaganje naplate zaostalih poreza i doprinosa na zarade od oko 377,46 hiljada.

Kredit je uslov za isplatu otpremnina bivšim radnicima koji su najavili proteste ispred zgrade Vlade.

Jedan od bivših radnika Milisav Đukanović kazao je ranije agenciji Mina-business da im je izvršni direktor Nikola Furundžić obećao da će isplata prvog dijela otpremnina početi čim Vlada odobri kredit od 1,5 miliona za oporavak firme.

"Obećano je da ćemo ostatak otpremnina dobiti za 60 dana. Riječ je o otpremninama koje ukupno iznose oko 11,7 hiljada EUR, dok će se o stambenom kreditu od oko pet miliona naknadno dogovoriti”, kazao je Đukanović.

Na isplatu čeka oko 30 bivših radnika Metalca Montavar koje je vlasnik Goran Mladenović iz Slovenije prvo u junu poslao na prinudne odmore, a potom im krajem septembra uručio otkaze sprovodeći postupak dobrovoljne likvidacije firme.

Radnici su od oktobra počeli protestima iskazivati nezadovoljstvo zahtijevajući da im se isplate obećane otpremnine po Kolektivnom ugovoru, obezbijedi stambeni kredit i poveže staž.

Vlasnik Metalaca osnovao je novu firmu Montavar metalna inženjering u kojoj je ostalo 100 radnika, za koju je i odobren kredit.

Metalac je 2004. godine za 400 hiljada EUR kupila firma Montevar, vlasništvo Mladenović, a bilo je uposleno 120 radnika, kojima su ranije redovno isplaćivane plate u prosjeku od 400 EUR, a proizvodi te firme se izvozili na tri kontinenta.

Izvor.MINA-BUSINESS

Portal Analitika